Gastland Qatar intimideert BBC-ploeg

BBC-correspondent Mark Lobel heeft in Qatar twee dagen in de cel gezeten, omdat hij een reportage wilde maken over de werkomstandigheden in het land. Qatar is in 2022 gastland voor de World Cup voetbalkampioenschappen. Het gebrek aan sportinfrastructuur wordt de laatste jaren in razend tempo ingelopen, maar de buitenlandse werknemers die stadions bouwen werken onder condities die door mensenrechtenorganisaties als de-facto slavernij worden omschreven. Pikant genoeg was Lobel juist door de Qatarese minister van Binnenlandse Zaken uitgenodigd om de splinternieuwe verblijven voor gastarbeiders te komen bekijken. De regering verwerp de kritiek dat het de bouwvakkers uitbuit. De BBC-ploeg werd echter buiten de hoofdstad Doha door leden van de veiligheidsdiensten klemgereden en volgens Lobel op 'vijandige' en agressieve manier ondervraagd. De apparatuur werd in beslag genomen en Lobel werd nogmaals verhoord. De autoriteiten wilden weten met wie ze hadden gesproken. Het werd Lobel verboden om iemand te bellen. Lobel kreeg foto's te zien die bewezen dat hij sinds zijn aankomst in Qatar was gevolgd.
Toen, “zo vlug als we waren gearresteerd”, mocht de ploeg weer gaan en deelnemen aan de persreis waar Lobel en zijn collega’s voor waren gekomen. Hun apparatuur was nog niet teruggegeven, dus verslag doen was lastig. Ook mochten ze het land niet verlaten. Lobel kon pas over de arrestatie en intimidatie berichten toen hij Qatar weer uit was.
Qatar houdt niet van pottenkijkers bij de bouwactiviteiten, waarbij volgens statistieken in 2014 gemiddeld twee arbeiders per dag omkwamen. Toen de Duitse publieke omroep ARD begin mei naar Qatar afreisde voor een documentaire over de keerzijde van de World Cup, werd de ploeg gearresteerd en hun opnamen gewist.
Volgens Lobel heeft de internationale voetbalorganisatie FIFA een onderzoek naar de persbreidel ingesteld. Qatar heeft een officieel statement rond het incident uitgegeven - de BBC had niet op eigen houtje moeten gaan rondreizen, vinden de autoriteiten.
Praat mee
1 reactie
herman, 18 mei 2015, 13:48
Wat hebben we hier in godsnaam te zoeken? Aan de andere kant hebben we hier ook enorme klonten boter op het hoofd! Kijk alleen maar naar het gebrek aan kritiek op Egypte, waar doodleuk een democratisch gekozen president wordt ‘weggestuurd’ en daarna ter dood wordt veroordeeld met medeweten/zonder enige vorm protest van het Westen en ja, daar horen wij hier ook bij!