persveilig seminar

— maandag 18 mei 2015, 11:18 | 1 reactie, praat mee

Gastland Qatar intimideert BBC-ploeg

Amnesty International Handout / DPA

BBC-correspondent Mark Lobel heeft in Qatar twee dagen in de cel gezeten, omdat hij een reportage wilde maken over de werkomstandigheden in het land. Qatar is in 2022 gastland voor de World Cup voetbalkampioenschappen. Het gebrek aan sportinfrastructuur wordt de laatste jaren in razend tempo ingelopen, maar de buitenlandse werknemers die stadions bouwen werken onder condities die door mensenrechtenorganisaties als de-facto slavernij worden omschreven. Pikant genoeg was Lobel juist door de Qatarese minister van Binnenlandse Zaken uitgenodigd om de splinternieuwe verblijven voor gastarbeiders te komen bekijken. De regering verwerp de kritiek dat het de bouwvakkers uitbuit. De BBC-ploeg werd echter buiten de hoofdstad Doha door leden van de veiligheidsdiensten klemgereden en volgens Lobel op 'vijandige' en agressieve manier ondervraagd. De apparatuur werd in beslag genomen en Lobel werd nogmaals verhoord. De autoriteiten wilden weten met wie ze hadden gesproken. Het werd Lobel verboden om iemand te bellen. Lobel kreeg foto's te zien die bewezen dat hij sinds zijn aankomst in Qatar was gevolgd. Laatste wijziging: 19 mei 2015, 12:49

Toen, “zo vlug als we waren gearresteerd”, mocht de ploeg weer gaan en deelnemen aan de persreis waar Lobel en zijn collega’s voor waren gekomen. Hun apparatuur was nog niet teruggegeven, dus verslag doen was lastig. Ook mochten ze het land niet verlaten. Lobel kon pas over de arrestatie en intimidatie berichten toen hij Qatar weer uit was.

Qatar houdt niet van pottenkijkers bij de bouwactiviteiten, waarbij volgens statistieken in 2014 gemiddeld twee arbeiders per dag omkwamen. Toen de Duitse publieke omroep ARD begin mei naar Qatar afreisde voor een documentaire over de keerzijde van de World Cup, werd de ploeg gearresteerd en hun opnamen gewist.

Volgens Lobel heeft de internationale voetbalorganisatie FIFA een onderzoek naar de persbreidel ingesteld. Qatar heeft een officieel statement rond het incident uitgegeven - de BBC had niet op eigen houtje moeten gaan rondreizen, vinden de autoriteiten.

Bekijk meer van

Recht Qatar FIFA BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

herman, 18 mei 2015, 13:48

Wat hebben we hier in godsnaam te zoeken?  Aan de andere kant hebben we hier ook enorme klonten boter op het hoofd! Kijk alleen maar naar het gebrek aan kritiek op Egypte, waar doodleuk een democratisch gekozen president wordt ‘weggestuurd’ en daarna ter dood wordt veroordeeld met medeweten/zonder enige vorm protest van het Westen en ja, daar horen wij hier ook bij!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.