e learning nvj

— woensdag 19 mei 2021, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Qatar: kritische blogger over werkomstandigheden al twee weken spoorloos

Werk aan het Lusail-stadion nabij Doha in Qatar. Bij bouw van stadions voor de World Cup 2022 zijn duizenden arbeiders omgekomen, een schandvlek die Qatar liever onbelicht laat | AFP

In Qatar is een Keniase blogger die schreef over werkomstandigheden in het land al twee weken spoorloos. Malcolm Bidali werd in de nacht van 4 op 5 mei aangehouden in een slaapzaal voor gastarbeiders. Het is niet duidelijk of Bidali is aangeklaagd. Volgens de Qatarese autoriteiten zou hij veiligheidswetten hebben overtreden. Laatste wijziging: 19 mei 2021, 09:07

Qatar stelde vorig jaar het verspreiden van nepnieuws strafbaar. Die stap werd gezien als middel om onwelgevallige berichtgeving te kunnen onderdrukken.

Bidali schrijft voor ‘Migrant Rights’ over de werkomstandigheden in het land, tegen onder meer de achtergrond van het komende wereldkampioenschap voetbal in 2022. Uit onderzoek van onder meer The Guardian bleek dat bij de bouw van de benodigde stadions naar schatting 6500 gastarbeiders zijn omgekomen.

Bidali werkt zelf als beveiliger en schrijft zijn bijdragen onder een pseudoniem. Via Twitter en Instagram belicht hij onder meer onveilige werksituaties, schendingen van rechten van arbeiders en problemen met huisvesting.

Persvrijheidsorganisatie CPJ stelt verontrust te zijn over de arrestatie en het feit dat Bidali zonder aanklacht al weken is verdwenen. “De autoriteiten moeten vertellen waarom ze Bidali in hechtenis houden en hem direct en zonder voorwaarden vrijlaten”, aldus de organisatie in een verklaring.

Ook andere mensenrechtenorganisaties hebben bij Qatar om opheldering gevraagd over Bidali. Zij hebben al sinds 4 mei geen contact meer kunnen leggen met Bidali.

Bekijk meer van

Qatar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.