Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 december 2023, 16:18 | 1 reactie, praat mee

Nederlandse beeldmakers slepen Meta voor de rechter wegens auteursrechtinbreuk

De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Pictoright heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, gedagvaard wegens auteursrechtinbreuk. Pictoright vindt dat Meta een eerlijke vergoeding moet betalen voor het gebruik van beeld op hun social media-platforms. Laatste wijziging: 8 december 2023, 16:26

Sinds de zomer van 2021 zijn ze dit ook verplicht: de Nederlandse Auteurswet is toen aangepast aan de Europese regelgeving, met als doel dat platforms gaan betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content. Ruim twee jaar later is er nog altijd geen zicht op een licentieovereenkomst. Stichting Pictoright ziet daarom geen andere optie dan naar de rechter te stappen.

“Sociale media verdienen enorm veel geld met advertenties, dankzij de content die gebruikers uploaden en verspreiden”, aldus Hanneke Holthuis, hoofd juridische zaken van Pictoright. “Een groot deel van die content is gemaakt door professionele fotografen, ontwerpers, illustratoren, architecten en beeldend kunstenaars – werken die auteursrechtelijk zijn beschermd. Hun werk wordt zonder hun toestemming op grote schaal vrijelijk gedeeld. Het is niet meer dan fair dat de makers van deze werken hiervoor een vergoeding krijgen, zoals dat ook gebeurt bij andere vormen van grootschalig gebruik.”

Het doel van de procedure is uitdrukkelijk niet om Meta te verplichten al het professioneel gemaakte beeld te verwijderen of te filteren. Het invoeren van een ‘uploadfilter’ – die term circuleerde in de periode dat de wetgeving tot stand kwam – is wat Pictoright betreft niet aan de orde.

Volgens ANP eist Pictoright in ieder geval een voorschot van 2,5 miljoen euro van Meta. Er is volgens de organisatie meer informatie nodig om te bepalen hoe groot het totale bedrag is dat Meta verschuldigd zou zijn aan de meer dan 100.000 makers die Pictoright wereldwijd naar eigen zeggen vertegenwoordigt.

De NVJ steunt Pictoright van harte in deze kwestie. “We zien dat het werk van Fotojournalisten en prof. beeldmakers veelvuldig via sociale media gedeeld wordt, zonder dat daar door deze kanalen een vergoeding voor betaald wordt. Deze procedure wil daar zeer terecht een einde aan maken en ervoor zorgen dat fotografen een eerlijk deel ontvangen van de grote winsten, die Meta, mede dankzij hun werk genereren.”

Bekijk meer van

Pictoright Meta Auteurswet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 8 december 2023, 18:14

Eindelijk eens een instituut of organisatie die zich druk gaat? maken om schending van het schaamteloos plaatsen al dan niet door bedrijven en prive gebruik van copyright beschermd beeldmateriaal op face of te wel Fakebook en andere websites.
Ik plaats gezien er van mij nog al eens gestolen lees zonder toestemming van mij foto’s worden gebruikt op se socials ondanks dat ik er een watermerk door heen heb staan waar het specifiek instaat.
Met.verdiend miljarden met deze al dan niet illegale beelden en ander content maar wij als beeldmakers en zoals ik een fotojournalist zien hier niets van terug.
Sterker nog toen er een jaar of 8 geleden foto’s van min eveneens zonder mijn toestemming op FB weren geplaats door notabene iemand die zich fotograaf noemde van een nieuwjaarsduik en ik deze dus met alle fatsoen vroeg of ze deze wilde verwijderde deed ze dit pas na dreigen met juridische stappen.
Als wraak deed ze een maand of tien later aangiften tegen mij van onzedelijke fotografie.
Oke we hebben er hartelijk om kunnen lachen om dat het gewoon een valse aangiften was maar toch geeft het weer dat mensen wel erg vergaan om schaamteloos beeldmateriaal enz.zonder toestemming op FB enz te gebruiken.
En dat is niet eens het enige.
Er bestaat ook nog een club dupho of zoiets,ook een lid van deze in mijn ogen niets meer dan een amateur organisatie had totaal niets met een klacht van een z.g.n lid die dan wel.incl.watermerk.een foto op haar website gebruikte van een sportevenement.
Duphi had geen enkel interessen in mijn klacht en kon dus alleen mij hulp bieden als ik even janu begrijpt het al!!! Me bij hun aansloot.
Ze hebben het lef wel zeg.
Dus in hoeverre de boven vermelde organisaties het op gaan nemen tegen meta die zich gewoon schaamteloos Krim lacht weet ik niet maar.mujn inziens moet er dan toch tegen dit soort bedrijven wereldwijd hard worden opgetreden en wel door fotojournalisten en beeldmakers als een front een claim.neer leggen die zijn of haar weerga niet kent.
Dus,wie kan hier iets mee en begind er dan mee om ons tegen deze schaamteloze data dieven te beschermen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.