word studentlid

— dinsdag 11 juli 2023, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Drie schrijvers klagen ChatGPT en moederbedrijf Facebook aan wegens schending auteursrecht

Drie schrijvers klagen ChatGPT en moederbedrijf Facebook aan wegens schending auteursrecht
© Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock

Drie schrijvers, onder wie Hollywoodcomedian Sarah Silverman, hebben rechtzaken aangespannen tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms en OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. Het drietal stelt dat de bedrijven hun boeken zonder toestemming hebben gebruikt om taalmodellen voor kunstmatige intelligentie te trainen.

Het gaat naast Silverman om de schrijvers Richard Kadrey en Christopher Golden. De eisers beweren dat het copyright op hun teksten is geschonden omdat die zijn gebruikt om de programma’s ChatGPT en LLaMA (van Facebookbedrijf Meta) te trainen.

Doorverwijzingen naar boeken Silverman
In de nieuwe zaak wordt bewijs aangedragen dat ChatGPT in staat is om boekensamenvattingen te genereren, wat volgens hen alleen mogelijk zou zijn als ChatGPT is getraind met behulp van de betreffende teksten. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar het boek The Bedwetter van Silverman. Ook worden samenvattingen van de boeken Sandman Slim van Kadrey en Ararat van Golden genoemd als voorbeelden in de bijgevoegde documenten.

Volgens de aanklagers blijkt uit de genoemde samenvattingen, ondanks enkele fouten in de details, ‘dat ChatGPT bepaalde kennis behoudt van werken in de trainingsdataset’. In de rechtszaken wordt namens de schrijvers een niet nader omschreven schadevergoeding geëist.

Niet eerste rechtszaak tegen OpenAI
OpenAI is al eerder aangeklaagd door de twee Amerikaanse schrijvers Paul Tremblay en Mona Awad. De schrijvers stelden in hun aanklacht dat OpenAI zonder toestemming teksten uit tienduizenden boeken heeft verzameld, wat volgens hen een inbreuk van de auteursrechten is. 

De schrijvers eisen een schadevergoeding, maar het bedrag hebben ze nog niet aangegeven. Het is voor andere auteurs mogelijk om zich aan te sluiten bij deze zaak en ook een schadevergoeding van OpenAI te eisen.

Bekijk meer van

ChatGPT Auteurswet

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.