data als kans

— woensdag 15 september 2021, 13:37 | 1 reactie, praat mee

Nederland telt bijna 6800 freelance journalisten

© Hollandse Hoogte / ANP / Richard Brocken

Het aantal freelance journalisten in Nederland is nog niet eerder zo hoog geweest als nu. Op 1 september 2021 stonden er 6771 actieve freelance journalisten ingeschreven in het Handelsregister. De laatste keer dat Villamedia een dergelijke telling deed, begin oktober 2019, waren dat er nog 6335. Laatste wijziging: 17 september 2021, 07:19

Dat blijkt uit cijfers die Villamedia opvroeg bij de Kamer van Koophandel. De organisatie houdt zelf niet actief bij hoeveel freelance journalisten er zijn. Journalisten die zich bij het Handelsregister inschrijven, worden opgenomen in de categorie ‘Schrijven en andere scheppende kunst’. De Kamer van Koophandel telde op verzoek binnen die categorie alle eenmanszaken die de term ‘journalist’ of ‘journalistiek’ in hun bedrijfsomschrijving gebruiken. Alleen actieve freelancers (fulltime en parttime) zijn meegeteld.

De freelancers zijn niet gelijk verdeeld over alle provincies. Het grootste deel van hen is gevestigd in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Ruim tweederde van alle freelance journalisten woont in een van deze drie provincies. Zeeland, Flevoland en Drenthe tellen de minste freelancers.

Het aantal journalisten met een eenmanszaak neemt de laatste jaren flink toe. In 2013 stonden er op 1 januari nog 3974 zzp’ende journalisten ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tussen die datum en 1 september van dit jaar steeg het aantal freelancers met 70 procent. 

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 16 september 2021, 13:40

in 2005 waren er nog ruim 3000 freelance journalisten. Toen in 2005 want ik wilde niet mee naar het AD. Waarvoor een goed afvloeiingsregeling gold. Dank nog aan de NVJ als medevakbond. Vooral 100 procent doorbouwen aan pensioen,. Heb ik nog steeds profijt van als gepensioneerde!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.