— dinsdag 5 april 2011, 13:50 | 2 reacties, praat mee

Uitlevering Gonggrijp niet uitgesloten

De Nederlander Rop Gonggrijp kan eventueel worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat blijkt uit antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed, zo meldt Webwereld. De Amerikaanse autoriteiten zijn bezig met een onderzoek naar vermeende spionage door klokkenluidersite WikiLeaks. Daartoe heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie de gegevens van Twitteraccounts van vier betrokkenen bij klokkenluidersite WikiLeaks opgeëist, onder wie die van Gonggrijp. XS4ALL-oprichter en hacker Rop Gonggrijp heeft altijd ontkend onderdeel van Wikileaks te zijn, maar hij is open over zijn bijdrage aan de Collateral Murder video. Die bestond vooral uit het doen ondersteunende zaken bij het samenstellen van de video. Laatste wijziging: 6 april 2011, 12:56

Op dit moment ligt er volgens de bewindvoerder geen aanklacht tegen Gonggrijp, maar als dat zo is dan sluit hij uitlevering niet uit. “Uit dat verzoek dient onder andere te blijken naar welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan, zodat de Amerikaanse strafrechtelijke belangen kunnen worden afgewogen tegen de belangen van betrokkene”, stelt Rosenthal. “Dat proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet nu uit dat Nederland medewerking zal verlenen.”

Hoewel diverse organisaties - waaronder Amnesty International - tegen de omstandigheden hebben geprotesteerd waaronder de van spionage verdachte Bradley Manning gevangen zit, stelde Rosenthal daar niets van te weten: “Met het detentieregime van de heer Manning ben ik niet bekend.” Manning wordt ervan verdacht de legervideo en diplomatiek verkeer te hebben gelekt. Begin maart stapte de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken PJ Crowley op uit protest over Mannings behandeling.

In het Radio 1 programma Lunch! noemt Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks het “ronduit gênant” dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal niet uitsluit dat Rop Gonggrijp aan Amerika wordt overgedragen. “We weten allemaal hoe Amerika omgaat met verdachten [...], die potentieel oorlogsmishandelen blootleggen”, waarbij Peters refereert aan Manning.

Online is ook een petitie te vinden om de mogelijke uitlevering van Gonggrijp tegen te gaan. Er zijn al ruim 200 handtekeningen verzameld. In de petitie wordt de Nederlandse regering verzocht op te komen voor Gonggrijp. Ook is er een petitie gestart gericht aan koningin Beatrix om in te grijpen.

Meer bij Webwereld / Lunch!

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

A Jansen, 5 april 2011, 13:36

Amerika is op valse gronden Irak binnen gevallen. Ik begrijp niet dat we met dit land een uitleveringsovereenkomst hebben. Rob Gonggrijp verleende medewerking bij het bekend maken van de misdaad waarbij de Amerikanen een luchtaanval deden op Bagdad. Bij deze misdadige helikopter aanval kwamen burgers en twee journalisten van Reuters om het leven.
De boodschappers van deze misdaad worden door de Amerikanen onder druk gezet en de Nederlandse regering geeft niet de noodzakelijke bescherming. Ze gaan alleen na of de uitleveringsprocedure klopt. De Amerikanen kunnen met voortzetting van de oorlogsmisdaden hun gang gaan. De IJslandse autoriteiten zullen wel in actie komen voor hun onderdaan Birgitta Jónsdóttir die in het Amerikaanse onderzoek wordt genoemd. Deze boodschapper wordt wel door haar land beschermd. Nederland heeft geen ruggengraat Ons land is een schoothondje van de Amerikanen. Met ons internationaal strafhof maken wij geen vuist tegen de Amerikanen. De Amerikanen erkennen het internationale strafhof niet.  Wij zijn een laf en miesserig landje.

Johannes Zwart, 5 april 2011, 14:09

@A Jansen: dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen? Nederland is een piepklein land, maar zelfs dat maakt niet uit: de VS hebben de statuten van het internationaal strafhof nooit volledig geratificeerd. Los daarvan: het hebben van ruggegraat is voor Nederland van geen belang in het licht van diverse internationale en economische belangen. Internationale organisaties die de journalistiek vertegenwoordigen en mensenrechtenorganisaties kunnen hopelijk nog wel wat verschil maken…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.