— maandag 25 oktober 2010, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Wikileaks lekt 400.000 Irak-documenten

Klokkenluidersite Wikileaks domineert weer het wereldnieuws. Dit keer met de publicatie van bijna 400.000 documenten over de Irak-Oorlog, het grootste lek ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Eerder kwam Wikileaks met 90.000 documenten over de oorlog in Afghanistan. Ook dit keer werkte de site samen met The Guardian, The New York Times, Der Spiegel en Le Monde. De documenten wijzen uit dat honderden gevallen van moord, marteling en verkrachting door Iraakse veiligheidsdiensten met behulp van de VS in de doofpot zijn gestopt.

De aantijgingen van het martelen van gevangenen en het doden van burgers in Irak die naar voren zijn gekomen in gelekte oorlogsdocumenten, zijn zeer ernstig en moeten worden onderzocht. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg zondag gezegd.

De Amerikaanse regering dreigt met een rechtsgang voor Julian Assange, oprichter van Wikileaks. De regering beschuldigt Wikileaks ervan de Amerikaanse troepen in Irak in gevaar te brengen door het publiceren van staatsgheimen. Eenzelfde waarschuwing klonk toen de site geheime documenten over de oorlog in Afghanistan plaatste. Assange is ondergedoken.

Bekijk meer van

Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.