persveilig seminar

— maandag 25 oktober 2010, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Wikileaks lekt 400.000 Irak-documenten

Klokkenluidersite Wikileaks domineert weer het wereldnieuws. Dit keer met de publicatie van bijna 400.000 documenten over de Irak-Oorlog, het grootste lek ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Eerder kwam Wikileaks met 90.000 documenten over de oorlog in Afghanistan. Ook dit keer werkte de site samen met The Guardian, The New York Times, Der Spiegel en Le Monde. De documenten wijzen uit dat honderden gevallen van moord, marteling en verkrachting door Iraakse veiligheidsdiensten met behulp van de VS in de doofpot zijn gestopt. Laatste wijziging: 26 oktober 2010, 11:30

De aantijgingen van het martelen van gevangenen en het doden van burgers in Irak die naar voren zijn gekomen in gelekte oorlogsdocumenten, zijn zeer ernstig en moeten worden onderzocht. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg zondag gezegd.

De Amerikaanse regering dreigt met een rechtsgang voor Julian Assange, oprichter van Wikileaks. De regering beschuldigt Wikileaks ervan de Amerikaanse troepen in Irak in gevaar te brengen door het publiceren van staatsgheimen. Eenzelfde waarschuwing klonk toen de site geheime documenten over de oorlog in Afghanistan plaatste. Assange is ondergedoken.

Bekijk meer van

Irak

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.