website over journalistiek

Wikileaks lekt 400.000 Irak-documenten

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Journalistiek op maandag 25 oktober 2010, 09:48

Nieuws

Klokkenluidersite Wikileaks domineert weer het wereldnieuws. Dit keer met de publicatie van bijna 400.000 documenten over de Irak-Oorlog, het grootste lek ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Eerder kwam Wikileaks met 90.000 documenten over de oorlog in Afghanistan. Ook dit keer werkte de site samen met The Guardian, The New York Times, Der Spiegel en Le Monde. De documenten wijzen uit dat honderden gevallen van moord, marteling en verkrachting door Iraakse veiligheidsdiensten met behulp van de VS in de doofpot zijn gestopt.

De aantijgingen van het martelen van gevangenen en het doden van burgers in Irak die naar voren zijn gekomen in gelekte oorlogsdocumenten, zijn zeer ernstig en moeten worden onderzocht. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg zondag gezegd.

De Amerikaanse regering dreigt met een rechtsgang voor Julian Assange, oprichter van Wikileaks. De regering beschuldigt Wikileaks ervan de Amerikaanse troepen in Irak in gevaar te brengen door het publiceren van staatsgheimen. Eenzelfde waarschuwing klonk toen de site geheime documenten over de oorlog in Afghanistan plaatste. Assange is ondergedoken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.