— maandag 24 februari 2020, 08:53 | 0 reacties, praat mee

NDC Mediagroep diep in het rood, mogelijk binnen twee jaar in de verkoop

© Koen Suyk / ANP

NDC Mediagroep, de uitgever van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, heeft voor het tweede jaar op rij fors verlies geleden. En volgens de directie komt het zelfstandig voortbestaan daarmee op losse schroeven te staan.

Abonnees blijven weglopen, de kosten zijn hoog en recente dure overnames leveren de uitgeverij NDC nog te weinig op, zo meldt RTV Noord op basis van het jaarverslag van 2018.

Over 2018 staat er een verlies van zo’n 4,8 miljoen euro in de boeken. In 2017 was het verlies 5,2 miljoen. Aandeelhouders moesten meerdere keren bijspringen om het bedrijf overeind te houden, schrijft RTV Noord. Cijfers over 2019 zijn nog niet ter beschikking gesteld. Hoewel NDC rekent op groei van de inkomsten uit online-activiteiten en afvlakking van abonneeverlies, bereidt de uitgever zich voor op een tegenvallend jaar. De onderneming blijft op korte en langere termijn afhankelijk van de bereidwilligheid van de aandeelhouders om de ondersteuning voort te zetten, stelt de directie.

Volgens de regionale omroep stijgt het aantal digitale abonnementen, maar dat gaat langzaam en de groei compenseert niet de terugloop in papier. Lag in 2000 de betaalde printoplage van bijvoorbeeld het Dagblad van het Noorden nog op 183.000 kranten, in 2018 is dat aantal circa 83.000. Bovendien brengen digitale abonnementen veel minder geld op.

Directeur Pier Baarsma zegt tegen de regionale omroep dat de situatie niet lang is vol te houden. “Wanneer we niet binnen twee jaar kunnen aantonen zelfstandig verder te kunnen, worden we verkocht.”

Niettemin is Baarsma optimistisch over de resultaten van de nieuwe koers waarvan de eerste resultaten zich inmiddels laten zien in de toenemende inkomsten uit online en extra drukorders en nieuwe (advertentie)contracten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.