data als kans

— maandag 19 juli 2021, 14:36 | 0 reacties, praat mee

NAVO beschuldigt China van kwaadaardige aanval op mail-infrastructuur

Polen, 2017: de NAVO voert een digitale weerbaarheidsoefening uit, een zogeheten Coalition Warrior Interoperability eXercise (CWIX) waarbij systemen en uitwisseling van informatie worden getest. | ANP

De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen verenigd in de NAVO hebben China officieel beschuldigd actief kwaadaardige acties te ondernemen via internet en achter een wereldwijde aanval op Microsoft-mailservers te zitten. Laatste wijziging: 20 juli 2021, 11:41

Deze ‘cyberbedreigingen’ nemen toe, aldus het bondgenootschap. Via malware en andere methodes worden aanvallen uitgevoerd op cruciale infrastructuur en democratische instellingen, aldus de NAVO. Naast een toename van het aantal incidenten zijn de aanvallen complex van opzet en gericht op het aanrichten van schade.

“We erkennen uitspraken van geallieerde landen, zoals Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, dat de verantwoordelijkheid voor het inbreken in Microsoft Exchange Server ligt bij de Volksrepubliek China”, aldus de NAVO in een persverklaring.

De NAVO roept China op zich te houden aan internationale afspraken en toezeggingen die het heeft ondertekend en zich verantwoordelijk te gedragen in het internationale (rechts)systeem - waaronder cyberspace.

Eerder dit jaar vond er een massale aanval plaats op Microsoft Exchange-mailservers, waarbij naar schatting 140.000 servers van malware werden voorzien. Volgens de NAVO is duidelijk dat China daar achter zit.

De vermaningen zijn weinig waard, zolang ze niet gepaard gaan met serieuze sancties, stellen veiligheidsexperts tegenover de Washington Post. Een van hen zegt dat de vermeende onaantastbaarheid van China moet eindigen en het land net zo moet worden aangepakt als andere die zich aan deze ‘digitale oorlogvoering’ schuldig maken.

Volgens een woordvoerder van de Biden-regering worden sancties niet uitgesloten, maar is het beter een land eerst te overtuigen normaal mee te doen.

Of daar ook Israël onder valt, is de vraag: een firma in dat land produceert malware die wereldwijd door organisaties en regeringen is gebruikt om journalisten te bespioneren.

Microsoft schreef vorige week over de strijd tegen een ander Israëlisch spionageproduct en klaagt over deze industrie. “Een wereld waarin private bedrijven cyberwapens bouwen en verkopen is gevaarlijk voor consumenten, bedrijven van elk formaat en overheden”, aldus Microsoft over zulke private sector offensive actors of PSOA.

De software kan in verkeerde handen vallen en bedreigt mensenrechten, aldus Microsoft. Onder meer Amnesty voerde - tevergeefs - een rechtszaak om de export van deze Israëlische afluistersoftware aan banden te leggen.

China ontkent de aantijgingen rond het kraken van mailservers, meldt NU. Juist landen als de Verenigde Staten lopen voorop waar het digitale oorlogvoering betreft, aldus verklaringen van Chinese ambassades in diverse landen.

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group NAVO Microsoft

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.