website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

National Geographic erkent racistische verleden

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in tijdschrift op dinsdag 13 maart 2018, 11:32

© National Geographic

Nieuws Het tijdschrift National Geographic is in de april-editie geheel gewijd aan racisme. Voor die gelegenheid liet het onderzoek doen naar zijn eigen verleden. Het blad kwam tot de conclusie dat er door de jaren heen veel racistische artikelen in National Geographic zijn verschenen.

“Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds de oprichting in 1888”, schrijft Susan Goldberg. “Ik ben de eerste vrouw en de eerste Joodse - twee groepen die in dit blad ook ooit werden gediscrimineerd. Het doet me pijn om de vreselijke verhalen uit het verleden van dit blad te delen. Maar toen we besloten deze april-editie aan het onderwerp ras te wijden, leek het ons nodig ons eigen verleden te onderzoeken voordat we naar anderen kijken.”

Goldberg haalt diverse voorbeelden van racisme aan. Zo werden in 1916 Aboriginals in een artikel over Australië ‘wilden’ genoemd, of het overschot aan foto’s van prachtige vrouwen van de Pacific-eilanden.  Maar ze schrijft ook dat er vragen voortkomen uit wat er niet in het tijdschrift staat. In 1966 kwam de “stem van zwarte Zuid-Afrikanen” niet voor, concludeert John Edwin Mason van de University of Virginia, die het onderzoek deed. Meer bij de NOS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.