Jodal

— donderdag 10 september 2015, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Fox neemt National Geographic over

Adrian Sanchez Gonzalez / ANP

Mediabedrijf 21st Century Fox heeft voor 725 miljoen dollar het iconische tijdschrift en zenders van National Geographic ingelijfd. Fox verwerft voor dat geld een belang van 73 procent in het moedermaatschappij National Geographic Society. Die maatschapij wijst ook subsidies toe aan wetenschappers. Sommigen vrezen dat topman Rupert Murdoch macht krijgt het klimaatdebat naar zijn hand te zetten. Laatste wijziging: 10 september 2015, 09:19

In het persbericht dat kritische nieuwssite Boing Boing citeert worden die subsidies kort aangestipt: de gelden moeten naast onderzoek vooral ook verhalen opleveren. Rupert Murdoch - die niet in klimaatverandering gelooft - zou daarmee een stempel kunnen drukken op het soort nieuws dat wordt gebracht.

De maatschappij heeft straks een waarde van ruim 1 miljard dollar. Het tijdschrift, dat al sinds 1888 bestaat, verloor de laatste jaren veel abonnees.

Of het qua bemoeizucht zo’n vaart zal lopen is de vraag: Fox en National Geographic werken al 18 jaar samen, melden de bedrijven. Declan Moore, hoofd media bij National Geographic, stelt dat Fox in al die tijd afstand heeft gehouden. “Ze zijn niet bemoeizuchtig”, aldus Moore. Ook Fox-topman James Murdoch benadrukt dat journalistieke integriteit en autonomie in deze transactie centraal staat.

Bekijk meer van

National Geographic

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.