word studentlid

— donderdag 6 oktober 2022, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Myanmar zet Japanse documentairemaker en journalist in gevangenis om filmen van protesten

Myanmar zet Japanse documentairemaker en journalist in gevangenis om filmen van protesten

Een Japanse documentairemaker en journalist, Toru Kubota, is door een militair tribunaal in Myanmar tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens opruiing en het schenden van de wet op het gebied van telecommunicatie. De 26-jarige Kubota arriveerde 1 juli in het land en filmde er onder meer protesten tegen de militaire junta in de grootste stad, Rangoon. Hij werd 30 juli opgepakt. Laatste wijziging: 6 oktober 2022, 09:37

Japanse media melden dat de ambassade in Myanmar probeert hem vrij te krijgen, maar ziet er nog geen kans op. Kubota werd tot zeven jaar veroordeeld wegens de telecommunicatie-overtreding en drie jaar wegens opruiing, maar hoeft de straffen niet achter elkaar uit te zitten.

De militaire junta greep 1 februari 2021 de macht na democratische verkiezingen waar de militairen de uitslag niet van wilden erkennen. Het land van bijna 56 miljoen inwoners was eerder bekend onder de naam Birma.

Het werd in 1948 onafhankelijk, maar wordt al sinds een militaire staatsgreep in 1962 door hoge militairen autoritair geregeerd of gedomineerd. Het land was relatief democratisch in de jaren 2011-2021, mede dankzij acties van de politieke leider Aung Sang Suu Kyi die de Nobelprijs voor de Vrede (1991) won voor haar inzet voor mensenrechten en om het land te democratiseren. Zij won de verkiezingen in 2020 weer maar werd bij de coup in februari 2021 gearresteerd en is niet meer vrijgelaten.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.