— dinsdag 2 februari 2021, 09:35 | 0 reacties, praat mee

CPJ uit zorgen over pers na staatsgreep in Myanmar

Myanmarezen die in Thailand wonen protesteren bij de ambassade van Myanmar in Bangkok - © Sakchai Lalit / AFP

De staatsgreep in Myanmar leidt tot grote zorgen bij persvrijheidsorganisatie CPJ. Lokale en internationale omroepen zijn uit de lucht gehaald, internetverbindingen en telefonie werken niet of is ernstig verstoord en volgens The New York Times zijn enkele lokale journalisten ondergedoken uit angst voor mogelijke represailles voor hun eerdere berichtgeving.

Het leger heeft maandagmorgen een coup gepleegd en diverse politici, inclusief regeringsleider Aung San Suu Kyi, zijn gevangen gezet. CPJ roept het leger op alle geblokkeerde tv-stations, telefoonlijnen en internetdiensten volledig te herstellen. “Het leger moet journalisten toestaan ​​hun werk te blijven doen zonder dat ze bang hoeven te zijn voor represailles,” aldus Shawn Crispin, CPJ-vertegenwoordiger van Zuidoost-Azië. “Het leger mag onder geen beding terugvallen op het grove en harde censuurbeleid van zijn vorige juntaregimes.” De voormalige militaire heersers van Myanmar legden strikte censuur op vóór publicatie en zetten journalisten gevangen.

Diverse journalisten zouden inmiddels al zijn aangeklaagd door het leger voor hun kritische berichtgeving de afgelopen jaren, stelt CPJ. Het is niet duidelijk of er journalisten worden vastgehouden. Meer bij CPJ

Lees ook:
Staatsgreep in Myanmar, tv-zenders op zwart en fotograaf aangevallen (1 februari 2021)

Bekijk meer van

Myanmar CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.