persveilig seminar

— donderdag 28 april 2022, 15:14 | 0 reacties, praat mee

61 landen willen online informatievoorziening beschermen tegen autoritaire regimes

© AFP

De Verenigde Staten hebben samen met zestig andere landen opgeroepen betere internationale afspraken te maken over internet. Met de samenwerking moet het internet openblijven en beter beschermd worden tegen beleid van landen als China en Rusland. Ook Nederland hoort bij de landen die deze oproep hebben getekend. Laatste wijziging: 28 april 2022, 17:36

De 61 democratische landen kwamen donderdag met de Verklaring voor de Toekomst van het Internet. Ze maken zich hard voor het beschermen van mensenrechten, de vrije informatievoorziening en privacy.

Ook zou internet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moeten zijn, zodat iedereen kan profiteren van de digitale economie.

‘Een gevaarlijk nieuw model’

Ze waarschuwen voor het digitale “autoritarisme” van sommige staten, die de vrijheid van meningsuiting online onderdrukken. Het internet kan volgens de verklaring worden misbruikt voor het promoten van desinformatie, het censureren van onafhankelijke nieuwssites of bemoeienis met verkiezingen. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden noemt het internetbeleid van China en Rusland “een gevaarlijk nieuw model”.

Met het tekenen van de verklaring verbinden de landen zich aan de doelen en waardes die erin staan, zonder dat ze aangetast worden in hun eigen autonomie en wetgeving. Naast Nederland en de VS hebben onder meer het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Europese Commissie de verklaring getekend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.