— donderdag 25 maart 2021, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: DPA-correspondent vrij na twee weken detentie

Yangon, Myanmar: demonstranten gaan al sinds de coup van 1 februari de straat op. Het geweld dat de junta tegen demonstranten gebruikt kostte al honderden Myanmarezen het leven | EPA

Persbureau DPA meldt dat hun correspondent Robert Bociaga na twee weken gevangenschap in Myanmar is vrijgelaten. Bociaga vertrok direct naar huis en wordt vrijdag in zijn geboorteland Polen terugverwacht.

DPA-hoofdredacteur Sven Goesmann zegt opgelucht te zijn dat Bogacia vrij is en snel met zijn familie herenigd zal zijn.

De journalist werd 11 maart opgepakt toen hij verslag deed van demonstraties tegen de militaire machtsovername in Myanmar. Het leger verklaarde begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy als ongeldig. De partij zou vijf jaar een absolute meerderheid krijgen, maar het leger stelt dat de verkiezingen van november frauduleus zijn verlopen.

Het leger zegt dat de verklaarde noodtoestand een jaar duurt en er daarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het geweld tegen demonstranten is de laatste weken sterk toegenomen, met veel doden tot gevolg. Die worden steeds vaker met één schot in het hoofd gedood; mensenrechtenorganisaties protesteren tegen deze standrechtelijke executies en inzet van sluipschutters.

In de New York Times wordt bericht dat demonstranten in Myanmar zich onder dit geweld steeds vaker verenigen en guerilla-technieken ontwikkelen.

Er zijn de laatste maanden meer journalisten opgepakt; veel van hen zitten nog vast. Persvrijheidsorganisaties als CPJ en RSF dringen bij de junta aan op onmiddellijke vrijlating.

Bij demonstraties zijn volgens schattingen al bijna 300 doden gevallen, met daarnaast duizenden arrestaties van Myanmarese burgers.

Bekijk meer van

Myanmar DPA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.