— donderdag 4 april 2019, 13:30 | 0 reacties, praat mee

Murat Güreş: ‘Kennis maakt plaats voor manipulatie en eentonigheid’

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze keer Murat Güreş, journalist bij dagblad Yurt Haberler. Zijn rechtszaak dient op 20 juni van dit jaar.

In de 25 jaar dat ik als journalist werk in Gaziantep, een stad van twee miljoen inwoners in het zuidoosten van Turkije, heb ik altijd tegenwerking van de politie en justitie ondervonden. Maar daar bleef het niet bij. Ik kreeg ook te maken met fysieke aanvallen. In de periode dat ik schreef over IS, seksueel misbruik van kinderen in vluchtelingenkampen en corruptie, ben ik voor mijn kantoor aangevallen. Drie messteken in mijn been hielden me een maand thuis. De dader werd niet gepakt en ik denk niet dat dat nog zal gebeuren.

Ondanks al deze tegenwerking is één datum in het bijzonder waarop mijn geloof in democratie en een onafhankelijke pers, dat ik ondanks alles had behouden, mij als een muur verpletterde. Op 2 augustus 2017 ging thuis de bel. Toen ik de deur opendeed, stond daar een groep politieagenten met een huiszoekings- en arrestatiebevel. Ze namen mijn telefoon en laptop in beslag voordat ze mijn hele huis doorzochten. Ze onderzochten mijn slaapkamer, de kamer van mijn twee kinderen en namen geheugenkaarten, boeken en allerlei andere zaken mee. Vervolgens werd ik naar de gevangenis gebracht, waar ik als ‘verdachte’ moest afwachten.

Het was vlak na de couppoging op 15 juli 2016. In het hele land werden tienduizenden mensen, onder wie journalisten, gevangen gezet en ontslagen en media werden gesloten. Ik had een stuk geschreven over de bekentenis van een zakenman van financiering aan ‘FETÖ’ (de volgelingen van Fethullah Gülen, door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de couppoging, red). De rechter had er een geheimhoudingsverklaring op bedongen. Hoewel ik dat niet kon weten, werd ik halsoverkop vastgezet.

Op het verbreken van zo’n verklaring staat één tot drie jaar gevangenisstraf. Doorgaans wordt dat omgezet in een geldboete, iets wat mij eerder overkwam. Dit keer werd ik vastgehouden. Na ruim een jaar in de gevangenis kwam ik dankzij de druk van maatschappelijke organisaties en vakbonden vrij, maar mijn zaak loopt nog altijd.

Omdat er sindsdien een andere rechter is aangesteld, vermoed ik dat ik een gevangenisstraf zal krijgen. Dat ik de straffeloosheid tegenover journalisten zo vaak van dichtbij heb ervaren, maakt het moeilijk hoopvol naar de toekomst te kijken. Tot mijn spijt moet ik concluderen dat de mogelijkheden om journalistiek te bedrijven in mijn geliefde land steeds beperkter worden. Leugens worden als waarheid gepresenteerd en kennis maakt plaats voor manipulatie en eentonigheid. Ik twijfel er dan ook niet aan dat we de journalistiek van nu in de toekomst met schaamte zullen herinneren.

Lees alle columns in deze serie van gevangen en vervolgde Turkse journalisten.

Murat Güreş is journalist bij dagblad Yurt Haberler. Zijn rechtszaak dient op 20 juni van dit jaar.

cop 2019

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.