banner anp

— woensdag 5 december 2018, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Motie om bekendmakingen in hah-bladen te houden verworpen

ANP

De Tweede Kamer heeft een motie van Kamerlid Peter Kwint (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA) verworpen rond gemeentelijke advertenties in huis-aan-huisbladen. In het wetsvoorstel van staatssecretaris Knops hoeven gemeenten, provincies en waterschappen niet langer hun bekendmakingen in een huis-aan-huisblad te zetten. Dat kan kleinere lokale en regionale media miljoenen aan advertentie-inkomsten schelen.

Kwint en Van den Hul noemden het einde van die verplichting in hun motie een forse aderlating voor media die het financieel al moeilijk hebben. Ze stelden verder dat digitale bekendmakingen minder toegankelijk zijn voor mensen die digitaal niet zo vaardig zijn.

Het kabinet becijferde de potentiële besparingen door bekendmakingen en mededelingen online te brengen op zo’n 24 miljoen euro. Koepelorganisatie NDP Nieuwmedia had kritiek op het voorstel.

Kwint zei eerder over de plannen: “Met één pennenstreek wordt een bedrag weggeschreven dat een veelvoud is van de bedragen waar we hier in de Tweede Kamer veel langer over debatteren. Juist voor de lokale media, die er slecht voorstaan, is het schrappen van deze advertentiebestedingen echt onbegrijpelijk.”

De motie om het einde aan de verplichting te heroverwegen haalde tijdens de stemming gisteren echter geen meerderheid.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.