— maandag 4 mei 2015, 10:24 | 0 reacties, praat mee

Monument

Journalist Moisés Sánchez Cerezo uit het Mexicaanse El Tejar werd begin januari uit zijn huis gesleept door drie gewapende mannen en diezelfde dag nog vermoord. Onder andere de lijfwachten van burgemeester Cruz werden als verdachten aangehouden. Laatste wijziging: 4 mei 2015, 10:32

Sánchez stond bekend als een luis in de pels. Hij streed tegen onrecht. Pakte bijvoorbeeld de burgemeester flink aan. Controleerde of die zich aan zijn verkiezingsbeloften hield en confronteerde hem met de uitkomsten.

Sánchez heeft het met zijn leven moeten bekopen, net als zo veel journalisten elders in de wereld. Het zijn vaak maar kleine nieuwsberichten. Daarom zetten we de schijnwerper op zijn overlijden. In Mexico vroegen we aan familie, vrienden en collega’s wat voor man Sánchez was.

Bevlogen, veelzijdig en vechtend tegen onrecht. En ook vader, echtgenoot en opa is het antwoord. Kortom, gewoon een journalist. Hij had net zo goed regioverslaggever in Doetichem of Eindhoven kunnen zijn.

Want op de vraag ‘waarom ben je de journalistiek in gegaan’ zullen velen van ons antwoorden ‘om iets te veranderen, aan te tonen, in beweging te zetten’.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor André Tak, chef van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. In het interview met hem verwoordt hij het zo:  ‘Ik ben de journalistiek ingegaan omdat ik begaan ben met wat er in de samenleving gebeurt en op de een of andere manier de behoefte heb om aan bepaalde zaken iets te doen’.

Ik wil er maar mee zeggen dat Sánchez dicht bij ons staat. Hij heeft alleen wel de pech dat in Mexico, net als in veel andere gebieden in de wereld, journalisten regelmatig vermoord worden omdat ze hun werk doen. Voor die collega’s, en voor Sánchez in het bijzonder, richten we daarom in dit nummer een monument op.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.