e learning nvj

— woensdag 7 september 2016, 10:52 | 2 reacties, praat mee

Journalist vervolgd wegens heimelijk opnemen

Journalist Lysette Verwegen moet door het openbaar ministerie van het parket Midden-Nederland worden vervolgd voor het heimelijk opnemen van een telefoongesprek. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem bepaald. Verwegen, correspondent voor Zenderstreeknieuws, luisterde in 2014 mee toen AD-journalist Peter Bekkering belde met toenmalig raadslid Robbert Leutscher van de Liberaal Democraten IJsselstein. Het raadslid wist niet dat Verwegen meeluisterde en al helemaal niet dat ze het gesprek opnam. Laatste wijziging: 7 september 2016, 15:54

Leutscher heeft ook een civiele zaak tegen Verwegen aangespannen. Daarin wordt naar verwachting eind oktober uitspraak gedaan. Leutscher wil vastgesteld zien dat Verwegen onrechtmatig heeft gehandeld en vervolgens schadevergoeding eisen.

Eind 2014 belde Bekkering met Leutscher en vroeg onder meer naar de benoeming van waarnemend burgemeester Marianne Kallen. Verwegen zat op de bank bij Bekkering zonder dat Leutscher dat wist en de telefoon stond op de speaker. Verwegen nam het gesprek met haar telefoon op en deelde het later ook met onder meer bureau Berenschot die onderzoek deed naar het lekken van vertrouwelijke informatie, schreef de Telegraaf vorig jaar.

Leutscher deed aangifte van onrechtmatig opnemen, artikel 139c en artikel 139e van het Wetboek van strafrecht.

In eerste instantie werd de aangifte geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het hof oordeelt echter dat er voldoende aanknopingspunten zijn om te kunnen vervolgen. Het hof neemt daarbij in overweging dat Verwegen geen toestemming had voor het opnemen van het gesprek tussen Leutscher en Bekkering en dat er op het moment van opnemen (nog) geen sprake was van een zwaarwichtig maatschappelijk belang.

Na een kritisch rapport van Berenschot legde Leutscher zijn functie als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in IJsselstein neer.

Voor het gerechtshof wilden Verwegen en Bekkering geen toelichting geven. Zij beriepen zich respectievelijk op hun zwijgrecht en verschoningsrecht.

In een reactie laat Verwegen weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. ‘De zaak ligt veel genuanceerder en dat zal ik, als het tot een zaak komt, de rechter ook duidelijk maken. Ik ben er van overtuigd dat ik niets fout heb gedaan.’

Uitspraak Gerechtshof Arnhem (.pdf)

Praat mee

2 reacties

Lysette Verwegen, 7 september 2016, 19:08

Niet alles is wat het lijkt en de onderste steen is nog lang niet boven.
Ik hou jullie op de hoogte.
Mvg,
Lysette Verwegen

J.C. Roodenburg, 8 september 2016, 16:03

Je zult toch met heel sterke argumenten moeten komen. Je moet nu al met je ‘onderste steen’ komen. Daar heeft Villa Media recht op.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.