website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Miljoenen extra nodig voor lokale omroepen

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cijfers op maandag 17 juli 2017, 15:34

Nieuws

De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) roepen iedereen die de lokale omroep een warm hart toedraagt op om een petitie te ondertekenen voor extra financiering.

“Om deze rol goed te kunnen vervullen, hebben we wel de juiste ondersteuning nodig vanuit de overheid: gemeenten maar zeker ook het rijk. Op dit moment worden lokale omroepen minimaal gefinancierd. Niet op voldoende niveau om een adequate journalistieke continuïteit te kunnen garanderen.”

Er is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een convenant ondertekend waarin het ambitieniveau is vastgelegd van het in de Mediawet genoemde Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). “Om aan het ambitieniveau van LTMA te kunnen voldoen hebben de lokale omroepen meer geld nodig, stelt OLON. “Dit ambitieniveau kan in ieder geval niet worden bekostigd op basis van de voor gemeenten beschikbare compensatie van 1,30 euro per huishouden.”

Samen met het VNG hebben ze vastgesteld dat er per streekomroep, samenwerkend of gefuseerd, een minimaal bedrag van 800.000 euro nodig is om volledig aan het geschetste LTMA-niveau te kunnen voldoen. “Naast het feit dat we als sector een groot aantal collectieve voorzieningen gezamenlijk gaan exploiteren en dat we zullen samenwerken in streekomroepen, is er dan ook een additionele financiering op jaarbasis noodzakelijk van 30 miljoen euro.”

Het is de bedoeling de petitie direct na het zomerreces en (waarschijnlijk nog) voor de formatie een petitie aanbieden aan de mediawoordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer om de vraag om additionele financiering kracht bij te zetten.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. W. Theunisse, 12 maart 2018, 23:18

  Laat de lokale omroepen over aan de huisvrouwen ter plaatse, dan wordt het misschien wat. De brei- en haakclubjes gaan er in elk geval op vooruit net zoals de zangverenigingen en bovendien is dat goed voor de sociale samenhang.  Daar heeft de regionale omroep geen extra geld voor nodig omdat daarmee de persoonlijke motivatie om er wat van te maken verdwijnt.

  Helaas zal bovenstaand artikel wel ingegeven zijn door de aanstaande verkiezingen waarna niemand er ooit nog iets over hoort.
  De democratie is al jaren geleden afgeschaft/vermoordt is, dus waar maakt men zich druk over?
  Net doen alsof er een spatsies kunstmatig schijn democratisch vehikel bestaat?
  Stop uit met die geld kostende onzin.