mgm nvj maart

— woensdag 18 juli 2018, 13:32 | 0 reacties, praat mee

Miljardenboete voor Google voor misbruik Android-besturingssysteem

Miljardenboete voor Google voor misbruik Android-besturingssysteem
AFP

UPDATE Rekening houdend met 'de duur en de ernst van de inbreuk' heeft de Europese Commissie zojuist aan Google recordboete van ruim 4,3 miljard euro opgelegd vanwege schending van mededingingsregels van de Europese Unie. Het betreft concurrentiebelemmerende maatregelen die Google in het mobiele Android-besturingssysteem inbouwde. Laatste wijziging: 18 juli 2018, 14:10

Fabrikanten van Android-toestellen en mobiele-netwerkoperatoren moesten volgens de EU sinds 2011 illegale beperkingen inbouwen en hanteren om Google’s machtspositie bij algemene internetzoekdiensten te versterken. Zo moesten de zoek-app van Google en de Chrome-browser verplicht worden meegeleverd, als ze ook van de Play Store van Google gebruik wilden maken.

Deze software moest worden voorgeïnstalleerd op de toestellen. Tegelijk verbood Google het installeren van deze apps op alternatieve Android-versies die niet door Google zijn goedkgekeurd.

“Google heeft op die manier Android gebruikt als een instrument om de machtspositie van zijn zoekmachine te versterken. Deze praktijken hebben concurrenten de kans ontzegd om te innoveren en te concurreren naar verdienste. Ze hebben de Europese consumenten de voordelen ontnomen van effectieve concurrentie in de belangrijke sector van mobiele diensten. Volgens de antitrustregels van de EU is dat illegaal”, aldus een verklaring van de Europese Commissie.

Google heeft nu 90 dagen de tijd om “effectief een eind [te] maken aan die gedraging” - anders riskeert het een boeten van 5 procent van de gemiddelde wereldwijde dagomzet van moederbedrijf Alphabet.

Google-topman Sundar Pichai zegt in een uitgebreide reactie op de uitspraak dat Android juist heeft geleid tot méér keuze voor consumenten. Pichai zegt dat er dankzij nu ruim 24.000 apparaten te koop zijn, van ruim 1300 merken van diverse Europese fabrikanten. Volgens Pichai negeert het besluit van de Europese Commissie die enorme keuzevrijheid die bestaat.

Hij stelt dat Google miljarden heeft uitgegeven om Android te maken tot wat het is. Het laten installeren van een groep Google-apps is een manier om aan die investering te verdienen. Het staat fabrikanten vrij om naast Google-apps ook concurrerende software aan te bieden. “Alleen als onze apps worden gebruikt in plaats van die van rivalen, genereren we omzet”, aldus Pichai. Een beroep ligt voor de hand, al zegt Pichai daarover in zijn reactie niets.

In 2017 kreeg Google in een andere zaak ook al een miljardenboete opgelegd: toen ging het om de manipulatie van de zoekresultaten, waarbij de eigen online winkel-links werden voorgetrokken.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.