website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Grote rol voor kunstmatige intelligentie in vernieuwd Google News

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op woensdag 9 mei 2018, 09:40

De nieuwe nieuws-app voor mobiele telefoons | Google

De nieuwe nieuws-app voor mobiele telefoons | Google

Nieuws Google heeft tijdens hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O een fundamenteel herontwerp van hun nieuws- en tijdschriftenkiosk onthuld. De nieuwe versie vervangt de nieuws-app Google Play Newsstand en leunt volgens Google sterk op kunstmatige intelligentie om maatwerk te leveren en mogelijk interessant nieuws te spotten.

De inzet van kunstmatige intelligentie is volgens Google noodzakelijk geworden, gezien de onmenselijke hoeveelheid informatie die in goede banen moet worden geleid. De artificial intelligence houdt dwarsverbanden tussen mensen, plaatsen en dingen bij en stelt Google News in staat om een samenhangend verhaal te genereren.

Ook houdt Google News bij wat de impact van een verhaal is en verzamelt deze in story lines. Er is ook een functie voorzien dat verhalen op waarheidsgehalte beoordeelt. Google brengt in de applicatie verder inhoud van andere bedrijfsonderdelen bijeen: video’s van YouTube om nieuwsberichten automatisch te verrijken bijvoorbeeld.

Interessant is de inzet van Google’s natuurlijke spraaksynthese, die in Google News voor een soort gepersonaliseerde voorleesdienst wordt gebruikt. Google zegt sprongen te hebben gemaakt in de tijd die het kost om nieuwe stemmen te ontwikkelen en voegt aan hun stemgestuurde Assistent binnenkort een aantal nieuwe stemmen toe. De Assistent komt overigens ook naar Nederland, maar een harde lanceerdatum werd niet genoemd.

Tijdens I/O onthulde Google verder details over de komende versie van het mobiele Android-besturingssysteem (dat nu nog enkel als ‘P’ wordt aangeduid), zagen we hun spraaktechnologie een afspraak bij de kapper maken (zonder dat de kapster merkte dat ze met een computer praatte) en gaat GMail je bij het typen van mail zinnen voorstellen op basis van de context. Dat scheelt volgens Google veel tijd bij vaak terugkerende componenten als adressen en telefoonnummers.

In Google News (zowel web als in mobiele apps) wordt het ook eenvoudiger om abonnementen af te sluiten bij tijdschriften en kranten. “We hebben de uitgevers centraal gesteld”, aldus Google. Het bedrijf staat daarmee in schril contrast met concurrent Facebook, dat uitgevers in de begeerlijke nieuwsfeed juist op achterstand zette.

Wie de Google Play Newsstand of Google News & Weather apps gebruikte, zal die de komende tijd vervangen zien worden door de gecentraliseerde nieuws-app. Google rolt die wijzigingen de komende weken uit in 127 landen. Meer bij Google

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.