PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 9 mei 2018, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Grote rol voor kunstmatige intelligentie in vernieuwd Google News

De nieuwe nieuws-app voor mobiele telefoons | Google

Google heeft tijdens hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O een fundamenteel herontwerp van hun nieuws- en tijdschriftenkiosk onthuld. De nieuwe versie vervangt de nieuws-app Google Play Newsstand en leunt volgens Google sterk op kunstmatige intelligentie om maatwerk te leveren en mogelijk interessant nieuws te spotten. Laatste wijziging: 9 mei 2018, 09:52

De inzet van kunstmatige intelligentie is volgens Google noodzakelijk geworden, gezien de onmenselijke hoeveelheid informatie die in goede banen moet worden geleid. De artificial intelligence houdt dwarsverbanden tussen mensen, plaatsen en dingen bij en stelt Google News in staat om een samenhangend verhaal te genereren.

Ook houdt Google News bij wat de impact van een verhaal is en verzamelt deze in story lines. Er is ook een functie voorzien dat verhalen op waarheidsgehalte beoordeelt. Google brengt in de applicatie verder inhoud van andere bedrijfsonderdelen bijeen: video’s van YouTube om nieuwsberichten automatisch te verrijken bijvoorbeeld.

Interessant is de inzet van Google’s natuurlijke spraaksynthese, die in Google News voor een soort gepersonaliseerde voorleesdienst wordt gebruikt. Google zegt sprongen te hebben gemaakt in de tijd die het kost om nieuwe stemmen te ontwikkelen en voegt aan hun stemgestuurde Assistent binnenkort een aantal nieuwe stemmen toe. De Assistent komt overigens ook naar Nederland, maar een harde lanceerdatum werd niet genoemd.

Tijdens I/O onthulde Google verder details over de komende versie van het mobiele Android-besturingssysteem (dat nu nog enkel als ‘P’ wordt aangeduid), zagen we hun spraaktechnologie een afspraak bij de kapper maken (zonder dat de kapster merkte dat ze met een computer praatte) en gaat GMail je bij het typen van mail zinnen voorstellen op basis van de context. Dat scheelt volgens Google veel tijd bij vaak terugkerende componenten als adressen en telefoonnummers.

In Google News (zowel web als in mobiele apps) wordt het ook eenvoudiger om abonnementen af te sluiten bij tijdschriften en kranten. “We hebben de uitgevers centraal gesteld”, aldus Google. Het bedrijf staat daarmee in schril contrast met concurrent Facebook, dat uitgevers in de begeerlijke nieuwsfeed juist op achterstand zette.

Wie de Google Play Newsstand of Google News & Weather apps gebruikte, zal die de komende tijd vervangen zien worden door de gecentraliseerde nieuws-app. Google rolt die wijzigingen de komende weken uit in 127 landen. Meer bij Google

Bekijk meer van

Google News Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.