— woensdag 5 april 2017, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Miljardair Omidyar steekt 100 miljoen in journalistiek fonds

Oprichter van online marktplaats eBay - en daarmee miljardair geworden - investeerder Pierre Omidyar heeft besloten een fonds van 100 miljoen dollar op te richten om onderzoeksjournalistiek te stimuleren, het 'wereldwijde gebrek aan vertrouwen' in journalistiek te helpen herstellen en nepnieuws te bestrijden.

Het fonds wordt onderdeel van de filantropische investeringsfirma Omidyar Network, dat al andere journalistieke projecten steunt, meldt The Telegraph. Er zijn al fondsen toegekend: het International Consortium of Investigative Journalists dat onder meer de Panama Papers onderzocht krijgt 4,5 miljoen dollar.

Ook wordt er een centrum gebouwd in Silicon Valley dat zich specifiek met de bestrijding van online bedreigingen, bewuste verspreiding van desinformatie en hate speech gaat bezighouden.

De krant citeert uit een zeldzaam interview met Omidyar dat hij en zijn vrouw door de verkoop van eBay ‘normaal rijk’ heeft overslagen en meteen ‘belachelijk rijk’ zijn geworden. “Ik begreep dat, okee, we hebben nu al deze rijkdom. We kunnen niet één dure auto kopen, we kunnen ze állemaal kopen. Op het moment dat je je realiseert dat je ze allemaal kunt kopen, is er niet een meer buitengewoon interessant of bevredigend.”

Het meeste geld uit het fonds zal buiten de Verenigde Staten worden uitgegeven, meldt The Telegraph - met een nadruk op landen waar de nood rond online geweld het hoogst is. Meer bij The Telegraph / Omidyar Network

Bekijk meer van

Pierre Omidyar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.