training eu starters

— vrijdag 8 februari 2019, 10:26 | 0 reacties, praat mee

Migranten en vrouwen ondervertegenwoordigd bij talkshows

ANP / Koen van Weel

UPDATE Vrouwen en mensen met een migratieachtergrond zijn nog altijd ondervertegenwoordigd bij talkshows. Dat stelt NPO-ombudsman Margo Smit naar aanleiding van onderzoek naar diversiteit onder talkshowgasten. De conclusies van dat onderzoek publiceerde ze in het rapport Aan tafel! Laatste wijziging: 11 februari 2019, 10:55

Voor het onderzoek werden de talkshows Pauw, Jinek, Laat op 1, M en De Wereld Draait Door het hele seizoen 2017/2018 gevolgd. Daarbij werd gekeken naar het geslacht van de gasten, hun beroep, hun etniciteit en het gespreksonderwerp.

Talkshows stellen zichzelf volgens het onderzoek niet ten doel een afspiegeling te zijn van de samenleving, concludeert het onderzoek. Ze willen inhaken op het nieuws van de dag en het onderwerp is daarbij leidend. De redacties zoeken daar de in hun ogen meest geschikte gasten bij.

Omdat het nieuws vaak gaat over mensen in machtsposities betekent dat dat advocaten, academici of medisch specialisten relatief vaak aanschuiven. De meerderheid van hen is nog altijd man, schrijft de NOS.

Redacteuren en eindredacteuren van de programma’s zeggen wel actief te proberen meer diversiteit aan tafel te krijgen. Bij gelijke geschiktheid kiest Jinek volgens de NOS bijvoorbeeld voor een vrouw. De redacties geven echter aan dat vrouwen ook met enige regelmaat bedanken voor een plek aan tafel, vanwege onzekerheid over hun eigen deskundigheid. Ook mensen uit minderheidsgroepen zouden vaker aarzelen.

Geschikt / ongeschikt
UPDATE Ook blijkt uit het rapport dat de gasten die vroeg op de avond in een talkshow van de publieke omroep zitten, zeer geregeld ‘ongeschikt’ zijn om over een onderwerp te praten. Dat komt volgens Smit door verschillende factoren. Ten eerste speelt tijdsdruk een rol in het vinden van geschikte gasten. In een kort tijdsbestek, vanaf de vroege ochtend tot het tijdstip van uitzenden, worden er gasten gezocht.  De programma’s worden allemaal vijf dagen per week uitgezonden en dat betekent dat er vijf avonden op rij een talkshow ineen gedraaid moet worden. Tijdsdruk gaat een minder grote rol spelen wanneer – zoals een van de programma’s deed – je ervoor kiest om minder onderwerpen per aflevering te behandelen en één van de onderwerpen vooraf in te vullen. Op deze manier blijven er op de dag zelf nog minder onderwerpen over waarbij gasten gezocht moeten worden.

Daarnaast komt het met enige regelmaat voor dat de meest geschikte gast niet beschikbaar is. Dit kan twee oorzaken hebben. De eerste verklaring ligt enorm voor de hand: het onderwerp gaat over een gast die onmogelijk in een talkshow kan plaatsnemen. En ook door concurrentie tussen de programma’s is een gast soms niet beschikbaar. Wanneer De Wereld Draait Door dan wel M al een bepaalde gast aan tafel heeft, wil Pauw of Jinek een paar uur later niet weer diezelfde gast laten zien. Of de programma’s bedingen exclusiviteit van hun gasten.

Een derde reden om niet voor de meest geschikte gast te kiezen heeft te maken met de kijkcijfers. Gesprekspartners geven aan dat het uitnodigen van bepaalde bekende gezichten er altijd voor zorgt dat de kijkcijfers hoog zijn. Daarom komt het voor dat er niet gekozen wordt voor de meest geschikte gast, maar voor een gast die garant staat voor een stabiel aantal kijkers. Dit is ook een verklaring voor het feit dat het als kijker soms voelt alsof er altijd maar weer diezelfde gasten aan tafel zitten.

Bekijk meer van

Pauw NOS Margo Smit M Laat op 1 Jinek DWDD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.