e learning nvj

— donderdag 9 juli 2015, 08:39 | 0 reacties, praat mee

Aantal vrouwen op publieke zender gedaald

ANP KIPPA, Ferdy Damman

In televisieprogramma's van de publieke omroep is het aantal vrouwen de afgelopen vijf jaar gedaald, meldt NRC. Dit gaat tegen de 'prestatieafspraak' met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in, waarbij het aantal vrouwen in beeld juist moest toenemen.

Uit onderzoek van de LJS Nieuwsmonitor en NPO, in opdracht van NRC, blijkt dat voornamelijk bij grote dagelijkse talkshow zoals De Wereld Draait Door, Pauw en Jinek, de vrouwen in minderheid zijn. Het Commissariaat voor de Media heeft hierover vorige week een brief gestuurd aan staatssecretaris Dekker.

In 2010 was van alle deelnemers aan televisieprogramma’s op de publieke omroep 37,6 procent vrouw. Vijf jaar later is dit percentage gedaald naar 35,4 procent. DWDD had vorig seizoen voor 82 procent mannen aan tafel, bij Jinek was dat 73 procent en bij Pauw 72 procent.

Het lijkt erop dat de oorzaak voor de daling ligt in het toenemend belang van ‘gezichten’ op televisie. Televisieprogramma’s zoeken in hun eigen netwerk en komen daardoor vaak op dezelfde (mannelijke) deskundigen uit. Volgens de televisieprogramma’s is het moeilijk om een vrouw te vinden die geschikt is en bereid is om mee te werken. Meer bij NRC

Bekijk meer van

Pauw Jinek DWDD

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.