Meta zegt grote Russische en Chinese desinformatie-campagnes te hebben geneutraliseerd

Facebook-moeder Meta heeft een rapport gepubliceerd over het neutraliseren van omvangrijke Chinese en Russische desinformatie-campagnes op Facebook en Instagram. Vaak worden vormgeving en taalgebruik van gerenommeerde Westerse media nagebootst om desinformatie meer gewicht te geven. Meta stelt zeker twee grote campagnes vanuit China en Rusland te hebben opgedoekt.
Meta zegt dat het systemen heeft om zogeheten Coordinated Inauthentic Behavior (CIB) te detecteren. Dat zijn geplande, bewust misleidende campagnes om desinformatie te verspreiden.
Bij de Russische campagne werden zeker 60 sites gebouwd om naar te kunnen verwijzen, die qua uiterlijk sterk leken op bekende sites als Der Spiegel, The Guardian en Bild.
Verhaal loopt door onder de tekst
In stukken werd kritiek geuit op Oekraïne, Oekraïense vluchtelingen en ‘nutteloze’ Westerse sancties. Tegelijk werd verwezen naar echte sites, om de geloofwaardigheid te vergroten. Regelmatig werden ook grappig bedoelde meme’s gemaakt, onder meer om te suggereren dat Taiwan belangrijker is dan het conflict in Oekraïne.
“Steeds wanneer we domeinen blokkeerden die onderdeel waren van de desinformatie-campagne, werden nieuwe sites opgetuigd. Dat suggereert een doorlopende en goed gefinancierde campagne”, schrijft Meta.
Rusland richtte zich op lezers in Duitsland, maar ook in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne zelf . De echte Facebook-accounts van Russische ambassades in Europa en Azië versterkten de nepberichten, stelt Meta.
China richtte zich voornamelijk op het manipuleren van opinie in Tsjechië, de Verenigde Staten en Chinees-sprekende gebruikers in de wereld. Ook daar kwam de oorlog in Oekraïne aan bod, met waarschuwingen niet ook China “uit te lokken”. Meer in Taking down coordinated inauthentic
behavior from Russia and China [.pdf]
Praat mee