banner festival 23

— woensdag 28 september 2022, 10:48 | 0 reacties, praat mee

Meta zegt grote Russische en Chinese desinformatie-campagnes te hebben geneutraliseerd

© Unsplash

Facebook-moeder Meta heeft een rapport gepubliceerd over het neutraliseren van omvangrijke Chinese en Russische desinformatie-campagnes op Facebook en Instagram. Vaak worden vormgeving en taalgebruik van gerenommeerde Westerse media nagebootst om desinformatie meer gewicht te geven. Meta stelt zeker twee grote campagnes vanuit China en Rusland te hebben opgedoekt. Laatste wijziging: 28 september 2022, 12:29

Meta zegt dat het systemen heeft om zogeheten Coordinated Inauthentic Behavior (CIB) te detecteren. Dat zijn geplande, bewust misleidende campagnes om desinformatie te verspreiden.

Bij de Russische campagne werden zeker 60 sites gebouwd om naar te kunnen verwijzen, die qua uiterlijk sterk leken op bekende sites als Der Spiegel, The Guardian en Bild.

Verhaal loopt door onder de tekst

In stukken werd kritiek geuit op Oekraïne, Oekraïense vluchtelingen en ‘nutteloze’ Westerse sancties. Tegelijk werd verwezen naar echte sites, om de geloofwaardigheid te vergroten. Regelmatig werden ook grappig bedoelde meme’s gemaakt, onder meer om te suggereren dat Taiwan belangrijker is dan het conflict in Oekraïne.

“Steeds wanneer we domeinen blokkeerden die onderdeel waren van de desinformatie-campagne, werden nieuwe sites opgetuigd. Dat suggereert een doorlopende en goed gefinancierde campagne”, schrijft Meta.

Rusland richtte zich op lezers in Duitsland, maar ook in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne zelf . De echte Facebook-accounts van Russische ambassades in Europa en Azië versterkten de nepberichten, stelt Meta.

China richtte zich voornamelijk op het manipuleren van opinie in Tsjechië, de Verenigde Staten en Chinees-sprekende gebruikers in de wereld. Ook daar kwam de oorlog in Oekraïne aan bod, met waarschuwingen niet ook China “uit te lokken”. Meer in Taking down coordinated inauthentic
behavior from Russia and China
[.pdf]

Bekijk meer van

Meta Instagram Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.