— donderdag 2 december 2021, 12:48 | 0 reacties, praat mee

Meghan Markle wint hoger beroep tegen Britse Mail-uitgever over gelekte privébrief

De moeizame relatie tussen Markle en de Britse tabloidpers brachten de hertog en hertogin van Sussex ertoe naar Amerika te verhuizen | AP

Hertogin van Sussex Meghan Markle heeft een overwinning behaald in een slepende rechtszaak tegen de Britse uitgeverij Associated Newspapers Limited inzake de publicatie van delen van een brief die ze aan haar vader had gestuurd. Markle claimde inbreuk op privacy en auteursrecht toen dagblad Mail on Sunday en website MailOnline in 2018 uit de brief citeerden. Laatste wijziging: 2 december 2021, 12:50

De rechter stelt opnieuw dat Markle mocht verwachten dat de inhoud van die brief privé zou blijven en dat Mail on Sunday/MailOnline die verwachting hebben geschonden.

Associated Newspapers Limited stelde dat de brief van belang was in context van berichtgeving van tijdschrift People Magazine, dat aan het bestaan van de brief refereerde maar onjuistheden bevatte. Volgens de rechter was het vrijwel integraal publiceren van de privé-correspondentie “geen gerechtvaardigde noch proportionele methode om deze fouten te corrigeren”.

Een lagere rechtbank stelde dat één alinea uit de gehele brief in die context passend was geweest, namelijk de passage die onderuit haalt dat de brief liefdevol was (zoals People Magazine claimde) maar juist een stevige reprimande aan Thomas Markle over zijn uitlatingen in de pers.

De Mail-uitgaven moesten van de rechter een rectificatie afdrukken, maar Associated Newspapers Limited wachtte met excuses tot dit hoger beroep.

In een eerste reactie zegt Meghan Markle de uitspraak als overwinning te beschouwen, “niet alleen voor mijzelf, maar voor iedereen die angst heeft gevoeld om op te komen voor wat juist is”.

Meer bij Judiciary of Wales and England

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.