Huis-aan-huisbladen laten politieke partijen betalen voor een interview

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het zicht wordt de scheidingslijn tussen redactionele en commerciële stukken in huis-aan-huisbladen erg dun, meldt RTV Oost. Diverse bladen bieden politieke partijen ruimte aan om te adverteren, maar ook redactionele stukken behoren tot de mogelijkheid. De regionale omroep vraagt zich af hoe zuiver dat is.
Zo bood het lokale nieuwsblad Ommer Nieuws D66 ruimte aan om te adverteren, met als extra service ‘gratis redactie’. Ook bij het lokale nieuwsblad De Toren biedt men ruimte voor wat publiciteit voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een interview kost 100 euro en voor 65 euro extra wordt het met foto doorgeplaatst op de nieuwswebsite. De Toren geeft aan dat bij een betaald interview dan wel altijd het woord advertorial zal staan.
“Dagbladen en omroepen hebben een redactiestatuut waarin staat de commercie en redactie strikt gescheiden zijn. In die gevallen kan je dit natuurlijk niet doen”, zegt media-ethicus Huub Evers. “Bij huis-aan-huisbladen (waar De Toren en het Ommer Nieuws onder vallen, red.) ligt dat echter iets anders. Daar worden commerciële en journalistieke stukken vaker vermengd. Maar daar moet het voor de lezer ook strikt duidelijk zijn of er voor dat artikel betaald is”, zegt Evers.
Maar dat laatste is dus niet altijd duidelijk, want “een lokale partij die adverteert, kan ook een gratis redactioneel stuk krijgen”, zegt Sander Buiter van de commerciële afdeling van het Ommer Nieuws. Hoewel er dus wél is betaald voor een politieke advertentie, wordt het interview dat daaruit volgt gezien als redactioneel stuk. Meer bij RTV Oost
Praat mee