— dinsdag 15 maart 2016, 15:01 | 0 reacties, praat mee

Mediawet goedgekeurd; aanvullende wetswijziging nog voor zomerreces

Martijn Beekman / ANP

De vernieuwde Mediawet is vandaag de Eerste Kamer gepasseerd. De goedkeuring is geen verrassing, omdat staatssecretaris Dekker de Kamer op diverse bezwaren tegemoet is gekomen. De goedkeuring was daarmee een formaliteit. Laatste wijziging: 17 maart 2016, 13:26

Dekker werd door de Eerste Kamer gedwongen flink te schaven aan zijn originele voorstel. Vertraging bij de regionale omroepen is door toezeggingen van Dekker beperkt: de omroepen waren al begonnen aan reorganisaties om een bezuinigingsopdracht van 17 miljoen euro per 1 januari 2017 te halen.

Dekker compenseert de bezuiniging het eerste jaar met vijftig procent vanwege de opgelopen vertraging.

De veranderingen bij de landelijke publieke omroep wordt met een aanvullend wetsvoorstel geregeld. Dekker wil volgens eigen zeggen zijn uiterste best doen om het aanvullende wetsvoorstel zo snel mogelijk aan de beide Kamers aan te bieden.

Binnen de nieuwe Mediawet wordt de taak van publieke omroep beperkt tot kerntaken informatie, cultuur en educatie, waarbij amusement enkel nog als middel, niet als doel op zich mag dienen.

Verder krijgen partijen buiten de publieke omroep toegang tot het bestel en zal de NPO ‘een steviger regierol’ krijgen op het gebied van “doelmatigheid, rechtenexploitatie en de positionering van de publieke omroep als geheel”.

De benoeming van topposities binnen de NPO wordt in het aanvullende wetsvoorstel “op grotere afstand van de minister” gebracht. De Eerste Kamer vreesde voor vriendjespolitiek. “Om iedere schijn van politieke beïnvloeding te voorkomen, wordt in de aanvullende wet geregeld dat de werving en voordracht voor benoeming nu op afstand van de minister worden geplaatst”, schrijft Dekker.

Het aanvullende wetsvoorstel moet nog voor het zomerreces aan beide Kamers worden aangeboden. Zodra ook de Eerste Kamer met het voorstel heeft ingestemd, kunnen het landelijke deel van de Mediawet en het aanvullende wetsvoorstel in werking treden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.