MediaMatters stimuleert innovatie mediabedrijven

Mediabedrijven kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken als het gaat om innoveren. En dan drukt Bert Kok, een van de initiatiefnemers van MediaMatters, zich nog voorzichtig uit. ‘Wij komen nog te vaak mediabedrijven tegen waar innovatie niet een belangrijk en permanent onderdeel van de activiteiten is’.
Met het Hilversumse bedrijf MediaMatters wil hij daar verandering in brengen. Samen met Rick van Dijk (ex-Stimuleringsfonds) koppelen zij sinds vorig jaar innovatieve mkb-bedrijven en mediabedrijven aan elkaar. Dit jaar maken zij zich op voor de tweede ronde. De aanpak is iets gewijzigd, het doel niet.
Kok: ‘Mediabedrijven verschillen vanwege hun achtergrond. De een maakt vooral print, de ander bijvoorbeeld televisie. Maar ze zijn allemaal op zoek naar meer engagement met hun bestaande publiek en nieuwe doelgroepen.’
Van Dijk en Kok zoeken in opdracht van mediabedrijven naar startende bedrijven en ondernemingen die net iets langer bezig zijn dan start-ups en die relevante producten maken voor de media-industrie. Kok: ‘Die scouting is onze basis. We leggen een database aan van startups die relevant zijn voor mediabedrijven. We kijken in Nederland en daarbuiten naar bedrijven die interessant kunnen zijn.’
20 tot 30 van die bedrijven worden na een tweedaagse bootcamp tijdens een ‘match making day’ voorgesteld aan de ondernemingen die meebetalen aan MediaMatters. De top 6-10 krijgen een aanvullend programma waarin hun oplossing tegen het licht wordt gehouden. Zij worden uitgenodigd een prototype te ontwikkelen voor een van de deelnemende bedrijven.
Inmiddels doen NRC Media, NPO, AVROTROS, EO, De Groene Amsterdammer en het Nederlands Dagblad mee als betalende partners aan MediaMatters. Kok zou nog graag een paar mediabedrijven erbij hebben, zodat MediaMatters niet meer afhankelijk is van subsidie. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek betaalt nu nog mee. Ook huist MediaMatters nu nog fysiek en wat organisatie betreft in bij iMMovator in Hilversum.
De technologiebedrijven betalen niets voor deelname. Kok: ‘Wij staan aan de kant van de bedrijven die ons betalen. Maar het aanbod voor de start-ups is ook interessant. Wij brengen ze in contact met geïnteresseerde mediabedrijven en we bieden ze begeleiding door experts. We helpen ze bijvoorbeeld bij het aanscherpen van hun propositie voor mediabedrijven of de manier waarop ze samen gaan werken. We helpen ze niet met het vinden van investeerders. We zijn geen klassieke accelerator.’
De komende twee maanden willen Kok en Van Dijk de selectie van de maximaal 30 bedrijven voor de bootcamp afronden. Eind mei maart volgt dan de begeleiding en eind juni de pitch van 6-10 bedrijven. Ze presenteren zich tijdens het Media Park Jaarcongres op 29 juni aan de zes deelnemers van MediaMatters.
Kok: ‘Daarna is het aan alle partijen om verder zaken te doen. We dringen er bij onze betalende partners wel op aan om daar serieus mee om te gaan. We hebben ook een programma ontwikkeld om de samenwerking te begeleiden, maar het is aan de mediabedrijven of ze daar gebruik van willen maken of het zelf willen organiseren. Het zou wel zonde zijn als alle partijen er veel tijd, moeite en geld in steken en goede ideeën vervolgens blijven liggen.’
Vorig jaar in de eerste ronde toonde bijvoorbeeld het ANP interesse voor de diensten van Videodock waarmee je debatten in de Tweede Kamer kunt volgen. In haar eigen omgeving voegt het ANP daar extra informatie aan toe. Kok: ‘Die twee bedrijven hadden elkaar zonder ons niet gevonden’.
Een ander voorbeeld is StreamOne. Dankzij de contacten die gelegd zijn tijdens de MatchMaking Day heeft dit bedrijf een investeerder gevonden en is het nu een groeispurt aan het maken.
Praat mee