banner festival 23

— maandag 19 juni 2017, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Kamerbrief Dekker over online beeldkwaliteit NPO

EPA

In een Kamerbrief heeft staatssecretaris Sander Dekker aangegeven dat hij, gezien de extra kosten die de NPO moet maken voor een archief in hogere beeldkwaliteit, een kleine vergoeding voor NPO Plus redelijk vindt. De NPO heeft volgens Dekker momenteel voldoende opties om aan de beeldkwaliteit op NPO.nl (waar Uitzending Gemist nu deel van uitmaakt) te sleutelen. Laatste wijziging: 19 juni 2017, 13:58

Dekker wijst in de brief op het veranderende consumptiegedrag, waarbij het via internet kijken naar streams op slimme televisies, Chromecasts en tablet of mobiel een steeds prominentere rol speelt. Schermen worden daarnaast groter, wat andere eisen stelt aan de geleverde kwaliteit.

“Het is moeilijk te voorspellen wanneer dergelijke trends doorzetten”, schrijft Dekker. “Het is denkbaar dat de technologische ontwikkelingen sneller gaan dan vast te leggen valt in een beleidscyclus van vier jaar. Als de beeldkwaliteit van NPO.nl in de loop van deze concessiebeleidsperiode niet meer toereikend blijkt te zijn, dan verwacht ik dat de NPO zijn verantwoordelijkheid zal nemen door de kwaliteit aan te passen.”

De NPO plant een zelfstandige betaalde dienst met een ruim archief van NPO-producties. Wanneer die dienst start zal het materiaal in ‘hoge kwaliteit’ beschikbaar zijn. Termen als hoge definitie werden in beschrijving van die plannen nooit gebezigd.

Dat de NPO geld vraagt voor NPO Plus valt te verdedigen, vindt Dekker. “NPO Plus heeft meer het karakter van een ondemand-dienst: een archief van NPO-materiaal. Deze extra service brengt additionele kosten met zich mee, die met name te maken hebben met de kosten voor het verwerven van de rechten voor het langer beschikbaar stellen van programma’s. Daarnaast bevat NPO Plus, in tegenstelling tot NPO.nl, geen reclame en is de beeldkwaliteit hoger. Daarom vind ik een redelijke vergoeding voor de dienst NPO Plus gerechtvaardigd.”

Bekijk meer van

vernieuwing Sander Dekker NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.