website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kamerbrief Dekker over online beeldkwaliteit NPO

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op maandag 19 juni 2017, 13:56

EPA

EPA

Nieuws

In een Kamerbrief heeft staatssecretaris Sander Dekker aangegeven dat hij, gezien de extra kosten die de NPO moet maken voor een archief in hogere beeldkwaliteit, een kleine vergoeding voor NPO Plus redelijk vindt. De NPO heeft volgens Dekker momenteel voldoende opties om aan de beeldkwaliteit op NPO.nl (waar Uitzending Gemist nu deel van uitmaakt) te sleutelen.

Dekker wijst in de brief op het veranderende consumptiegedrag, waarbij het via internet kijken naar streams op slimme televisies, Chromecasts en tablet of mobiel een steeds prominentere rol speelt. Schermen worden daarnaast groter, wat andere eisen stelt aan de geleverde kwaliteit.

“Het is moeilijk te voorspellen wanneer dergelijke trends doorzetten”, schrijft Dekker. “Het is denkbaar dat de technologische ontwikkelingen sneller gaan dan vast te leggen valt in een beleidscyclus van vier jaar. Als de beeldkwaliteit van NPO.nl in de loop van deze concessiebeleidsperiode niet meer toereikend blijkt te zijn, dan verwacht ik dat de NPO zijn verantwoordelijkheid zal nemen door de kwaliteit aan te passen.”

De NPO plant een zelfstandige betaalde dienst met een ruim archief van NPO-producties. Wanneer die dienst start zal het materiaal in ‘hoge kwaliteit’ beschikbaar zijn. Termen als hoge definitie werden in beschrijving van die plannen nooit gebezigd.

Dat de NPO geld vraagt voor NPO Plus valt te verdedigen, vindt Dekker. “NPO Plus heeft meer het karakter van een ondemand-dienst: een archief van NPO-materiaal. Deze extra service brengt additionele kosten met zich mee, die met name te maken hebben met de kosten voor het verwerven van de rechten voor het langer beschikbaar stellen van programma’s. Daarnaast bevat NPO Plus, in tegenstelling tot NPO.nl, geen reclame en is de beeldkwaliteit hoger. Daarom vind ik een redelijke vergoeding voor de dienst NPO Plus gerechtvaardigd.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Festival vrije woord