Mediaklimaat. Hoe berichten de media over klimaatverandering?
Begin november wordt in Glasgow de grote VN-klimaatconferentie gehouden. Hoe berichten de media over klimaatverandering? En hoe voorkom je dat lezers murw worden? Villamedia vroeg het een aantal klimaatjournalisten.
Verder lezen? Probeer dan Villamedia 30 dagen gratis
Heb je al een account of ben je NVJ-lid? Log dan in
Praat mee
4 reacties
Elmar Veerman, 18 oktober 2021, 13:11
Die laatste quote van Simon Rozendaal vind ik nogal ongelukkig. Het is een prima stelling, maar niet uit de mond van iemand die zo lang zo hard heeft lopen drammen over klimaatverandering. Simon heeft decennialang vol overgave aan ‘de wedstrijd’ meegedaan en klimaatwetenschappers vaak beticht van overdrijving (‘alarmisme’). En nog steeds suggereert hij dat, met z’n: ‘Terwijl er nog zoveel onduidelijkheid en onzekerheid is.’ Hij zegt ook graag: ‘De vraag is niet of wij de aarde opwarmen, maar hoe groot onze bijdrage is.’ Steevast zonder te vermelden dat de beste wetenschappelijke schatting op dit moment is dat de mens verantwoordelijk is voor rond de 100 procent van de waargenomen opwarming sinds de Industriële Revolutie.
L G Sengers, 18 oktober 2021, 14:03
Wat een oppervlakkig verhaaltje. Op internationale conferenties en fora van onderzoeksjournalisten wordt gelukkig echt wel diepgaander gediscussieerd over dit onderwerp. Net als over de “activistische” rol van journalisten.
Simon Rozendaal, 18 oktober 2021, 20:43
Elmar Veerman heeft mijn klimaatcolumns in EW van de afgelopen jaren of mijn recente boek ‘Warme aarde, koel hoofd’ niet gelezen en baseert zich op indrukken van lang geleden. Slordige journalistiek. Simon Rozendaal
Elmar Veerman, 25 oktober 2021, 08:50
Ik heb dat boek inderdaad niet gelezen, wel een recensie ervan. Die toch sterk suggereert dat de ‘De vraag is niet of wij de aarde opwarmen, maar hoe groot onze bijdrage is’ een quote uit dat boek is.