— vrijdag 19 maart 2021, 09:22 | 0 reacties, praat mee

‘Media hebben bijgedragen aan winst radicaal-rechtse partijen’

FVD-leider Thierry Baudet in gesprek met Ed Nijpels (rechts) en Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda - © ANP / Branko de Lang

Nieuwsmedia vinden de ophef van radicaal-rechtse politici onweerstaanbaar en hebben nog altijd last van overcompensatie omdat ze jaren geleden de opkomst van Pim Fortuyn niet serieus genoeg hebben genomen. Daardoor krijgen radicaal-rechtse leiders in de media veel aandacht en worden ze met fluwelen handschoenen aangepakt. Die extra aandacht heeft bijgedragen aan het succes van deze politieke partijen tijdens de verkiezingen van deze week. Laatste wijziging: 19 maart 2021, 09:27

Dat stelt politicologe Léonie de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen in NRC. De Jonge doet onderzoek naar radicaal rechts en bekeek onder meer de relatie tussen media-aandacht en succes bij verkiezingen. Vooral aanwezigheid in talkshows heeft onder andere Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geen windeieren gelegd. Zijn partij groeide van twee naar acht zetels.

Volgens De Jonge speelt schaarste een belangrijke rol: omdat politieke kopstukken als Baudet en ook Geert Wilders de boot afhouden, willen talkshows die ze wél aan tafel krijgen ze niet meteen wegjagen. “Dan zit er geen rem meer op”, zegt ze. “Baudet vertelt zo veel onwaarheden en verdraaiingen dat geen presentator ertegenop kan. Er is geen verschil tussen verslag doen en iemand een podium bieden. Wat is je rol als journalist? Ben je hoeder van de democratie of passief doorgeefluik?”

De Jonge vergeleek de manier waarop Nederlandse nieuwsmedia omgaan met radicaal-rechtse partijen met media in Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg. Haar conclusie: in Wallonië en Luxemburg is radicaal-rechts nauwelijks aanwezig, omdat de pers dergelijke partijen een veel minder groot platform geeft. Ze spreekt van een cordon sanitair.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.