‘Media hebben bijgedragen aan winst radicaal-rechtse partijen’

Nieuwsmedia vinden de ophef van radicaal-rechtse politici onweerstaanbaar en hebben nog altijd last van overcompensatie omdat ze jaren geleden de opkomst van Pim Fortuyn niet serieus genoeg hebben genomen. Daardoor krijgen radicaal-rechtse leiders in de media veel aandacht en worden ze met fluwelen handschoenen aangepakt. Die extra aandacht heeft bijgedragen aan het succes van deze politieke partijen tijdens de verkiezingen van deze week.
Dat stelt politicologe Léonie de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen in NRC. De Jonge doet onderzoek naar radicaal rechts en bekeek onder meer de relatie tussen media-aandacht en succes bij verkiezingen. Vooral aanwezigheid in talkshows heeft onder andere Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geen windeieren gelegd. Zijn partij groeide van twee naar acht zetels.
Volgens De Jonge speelt schaarste een belangrijke rol: omdat politieke kopstukken als Baudet en ook Geert Wilders de boot afhouden, willen talkshows die ze wél aan tafel krijgen ze niet meteen wegjagen. “Dan zit er geen rem meer op”, zegt ze. “Baudet vertelt zo veel onwaarheden en verdraaiingen dat geen presentator ertegenop kan. Er is geen verschil tussen verslag doen en iemand een podium bieden. Wat is je rol als journalist? Ben je hoeder van de democratie of passief doorgeefluik?”
De Jonge vergeleek de manier waarop Nederlandse nieuwsmedia omgaan met radicaal-rechtse partijen met media in Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg. Haar conclusie: in Wallonië en Luxemburg is radicaal-rechts nauwelijks aanwezig, omdat de pers dergelijke partijen een veel minder groot platform geeft. Ze spreekt van een cordon sanitair.
Praat mee