Naeweb

— vrijdag 21 januari 2022, 09:58 | 0 reacties, praat mee

Media ‘gingen mee in sprookje’ rondom onthullingen verraad Anne Frank

© ANP / DPA / Peter Steffen

Journalisten en kranten zijn blind gevallen voor de claims van een internationaal onderzoeksteam, dat stelde dat Anne Frank mogelijk is verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Dat stelt mediahistoricus Huub Wijfjes, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Hij stelt dat media meegingen in ‘een sprookje’. Laatste wijziging: 21 januari 2022, 09:58

Dat zegt Wijfjes in gesprek met NU.nl. Een groot aantal media publiceerden eerder deze week de bevindingen van het onderzoeksteam. Voorafgaand gingen zij akkoord met een geheimhoudingsverklaring, die hen persoonlijk aansprakelijk stelde voor schade die zou ontstaan als de onderzoeksresultaten vroegtijdig zouden uitlekken. Daardoor waren de claims van het onderzoeksteam niet te controleren bij andere deskundigen.

Wijfjes stelt dat de bevindingen in het onderzoek naar Anne Frank zijn gebaseerd op serieus onderzoek, maar wel dat de bevindingen “aan alle kanten rammelen”. “Journalisten en kranten hebben zich onderworpen aan de exclusiviteitsbinding van de bron”, aldus Wijfjes, die vindt dat journalisten moeten oppassen met nieuws waaraan bronnen eisen verbinden. Hij trekt verder de vergelijking met de onthulling van het dagboek van Adolf Hitler in de jaren tachtig. Destijds werd door diverse media gemeld dat het dagboek van Hitler was gevonden. “Dat bleek na een week een volkomen uit de lucht gegrepen bewering te zijn.”

Bekijk meer van

Huub Wijfjes Anne Frank

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.