‘Embargo op Anne Frank-boek met geheimhoudingsplicht afgedwongen’

De uitgever van een boek met daarin een nieuwe theorie over het verraad van Anne Frank heeft media in Nederland en daarbuiten exclusiviteit beloofd met stevige beperkingen. Individuele journalisten moesten een geheimhoudingsovereenkomst tekenen met daarin persoonlijke aansprakelijkheid voor eventuele schade, mocht voor publicatie worden gelekt. Dat schrijft Chef Boeken Wilma de Rek in de Volkskrant.
“Hiermee sloot de uitgever de mogelijkheid voor die journalisten om vóór publicatie onafhankelijke en kritische deskundigen te kunnen raadplegen, hermetisch af”, stelt De Rek.
ook in het buitenland - met nogal nare resultaten, zoals de @nytimes opschreef: pic.twitter.com/gzuBABwiVz
— Julie Blussé (@jblusse) January 20, 2022
In het maandag verschenen boek van Rosemary Sullivan wordt de theorie geponeerd dat een lid van de Amsterdamse Joodse Raad onderduikadressen met de bezetter deelde om zijn eigen familie veilig te stellen. Er was internationaal veel aandacht voor de stelling, ook bij Nederlandse media. Tegelijk is er ook kritiek op het onderzoek.
De Rek: “In de berichtgeving kwamen termen langs als ‘coldcaseteam’, ‘forensische statistiek’ en ‘big data’ en werd gewag gemaakt van de medewerking van een echte Amerikaanse gepensioneerde FBI-bromsnor, waardoor het allemaal uiterst officieel klonk.”
De onderzoekers geven toe dat er geen smoking gun is gevonden. David Barnouw, coauteur van de wetenschappelijk Niod-editie van De Dagboeken van Anne Frank, stelde eerder in de Volkskrant dat big data inzetten voor dit type onderzoek alleen wat oplevert als de relevante informatie gedigitaliseerd is.
“De onderzoekers omkleden hun bevindingen terecht met allerlei voorbehouden. Ze zijn echter heel stellig in hun schuldigverklaring van die arme notaris”, aldus Barnouw. Meer bij de Volkskrant
Praat mee