festival journalistiek nvj 2022

— donderdag 20 januari 2022, 09:48 | 0 reacties, praat mee

‘Embargo op Anne Frank-boek met geheimhoudingsplicht afgedwongen’

Directeur Ronald Leopold van het Anne Frank-huis spreekt met media over de gepresenteerde onderzoeksresultaten bij de beroemde scharnierende boekenkast. | Peter de Jong / AP

De uitgever van een boek met daarin een nieuwe theorie over het verraad van Anne Frank heeft media in Nederland en daarbuiten exclusiviteit beloofd met stevige beperkingen. Individuele journalisten moesten een geheimhoudingsovereenkomst tekenen met daarin persoonlijke aansprakelijkheid voor eventuele schade, mocht voor publicatie worden gelekt. Dat schrijft Chef Boeken Wilma de Rek in de Volkskrant. Laatste wijziging: 20 januari 2022, 13:38

“Hiermee sloot de uitgever de mogelijkheid voor die journalisten om vóór publicatie onafhankelijke en kritische deskundigen te kunnen raadplegen, hermetisch af”, stelt De Rek.

In het maandag verschenen boek van Rosemary Sullivan wordt de theorie geponeerd dat een lid van de Amsterdamse Joodse Raad onderduikadressen met de bezetter deelde om zijn eigen familie veilig te stellen. Er was internationaal veel aandacht voor de stelling, ook bij Nederlandse media. Tegelijk is er ook kritiek op het onderzoek.

De Rek: “In de berichtgeving kwamen termen langs als ‘coldcaseteam’, ‘forensische statistiek’ en ‘big data’ en werd gewag gemaakt van de medewerking van een echte Amerikaanse gepensioneerde FBI-bromsnor, waardoor het allemaal uiterst officieel klonk.”

De onderzoekers geven toe dat er geen smoking gun is gevonden. David Barnouw, coauteur van de wetenschappelijk Niod-editie van De Dagboeken van Anne Frank, stelde eerder in de Volkskrant dat big data inzetten voor dit type onderzoek alleen wat oplevert als de relevante informatie gedigitaliseerd is.

“De onderzoekers omkleden hun bevindingen terecht met allerlei voorbehouden. Ze zijn echter heel stellig in hun schuldigverklaring van die arme notaris”, aldus Barnouw. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Wilma de Rek Anne Frank

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.