Auteursrechtenruzie over dagboek Anne Frank

Een Frans academicus en een Frans volksvertegenwoordigster hebben vrijdag het originele dagboek 'Het achterhuis' van Anne Frank (in het Nederlands) online gezet. Ze menen dat dit werk nu publiek domein is, omdat de auteursrechten zeventig jaar na haar dood vervallen. Maar het Anne Frank Fonds in Zwitserland, dat de auteursrechten op het dagboek bezit, trekt dat in twijfel.
Het fonds zegt dat de auteursrechten nog zeker tot 2037 gelden, omdat de editie die het NIOD in 1986 publiceerde, als uitgangspunt moet worden genomen. Daarbij zien zij Otto Frank, de vader van Anne Frank, als co-auteur van het dagboek. Hij voegde twee versies van het dagboek samen en door de bewerking van het dagboek heeft hij zijn eigen copyright verdiend, aldus het fonds. Otto Frank stierf in 1980 en daarmee zou het auteursrecht pas in 2050 vervallen. Het Anne Frank Fonds in Bazel dreigt in iedere geval met gerechtelijke stappen.
Op 1 januari 2016 is ook het auteursrecht vervallen van Mein Kampf van Adolf Hitler. De Duitse deelstaat Beieren had 70 jaar de auteursrechten en hield nieuwe edities van het boek steeds tegen.
De tekst van Mein Kampf is sinds nieuwsjaarsdag ook integraal online beschikbaar, tot woede van onder anderen wetenschappers in Duitsland. Zij vinden dat het boek alleen in een wetenschappelijke editie beschikbaar moet zijn. Meer bij de NOS / The Guardian / De Standaard
Praat mee