Jodal

— maandag 4 januari 2016, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Auteursrechtenruzie over dagboek Anne Frank

Peter Steffen / DPA

Een Frans academicus en een Frans volksvertegenwoordigster hebben vrijdag het originele dagboek 'Het achterhuis' van Anne Frank (in het Nederlands) online gezet. Ze menen dat dit werk nu publiek domein is, omdat de auteursrechten zeventig jaar na haar dood vervallen. Maar het Anne Frank Fonds in Zwitserland, dat de auteursrechten op het dagboek bezit, trekt dat in twijfel. Laatste wijziging: 4 januari 2016, 15:38

Het fonds zegt dat de auteursrechten nog zeker tot 2037 gelden, omdat de editie die het NIOD in 1986 publiceerde, als uitgangspunt moet worden genomen. Daarbij zien zij Otto Frank, de vader van Anne Frank, als co-auteur van het dagboek. Hij voegde twee versies van het dagboek samen en door de bewerking van het dagboek heeft hij zijn eigen copyright verdiend, aldus het fonds. Otto Frank stierf in 1980 en daarmee zou het auteursrecht pas in 2050 vervallen. Het Anne Frank Fonds in Bazel dreigt in iedere geval met gerechtelijke stappen.

Op 1 januari 2016 is ook het auteursrecht vervallen van Mein Kampf van Adolf Hitler. De Duitse deelstaat Beieren had 70 jaar de auteursrechten en hield nieuwe edities van het boek steeds tegen.

De tekst van Mein Kampf is sinds nieuwsjaarsdag ook integraal online beschikbaar, tot woede van onder anderen wetenschappers in Duitsland. Zij vinden dat het boek alleen in een wetenschappelijke editie beschikbaar moet zijn. Meer bij de NOS / The Guardian / De Standaard

 

Bekijk meer van

Recht Anne Frank

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.