banner festival 23

— woensdag 4 januari 2023, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Medewerkers van The Guardian moeten verplicht thuis werken na cyberaanval

© AFP / Ben Stansall

De Britse krant The Guardian is al twee weken slachtoffer van een grote cyberaanval. De medewerkers moesten aanvankelijk een paar dagen rond de feestdagen thuis werken, maar hebben nu volgens Britse media te horen gekregen dat het kantoor nog zeker tot 23 januari dicht blijft. Laatste wijziging: 4 januari 2023, 15:19

Op 21 december schreef de krant over een “ernstig IT-incident” dat een dag eerder was begonnen. Waarschijnlijk zijn hackers met gijzelsoftware het computersysteem binnengedrongen en hebben ze gegevens vergrendeld. Bij een aanval met ransomware vragen de criminelen meestal losgeld om de gegevens terug te krijgen, soms in bitcoins.

De publicatie van artikelen op de website of in de papieren krant zou volgens The Guardian niet in gevaar zijn, maar de nieuwssite Semafor schrijft dat het de eerste paar dagen bijna niet was gelukt om een krant te printen.

De situatie is na twee weken nog altijd niet opgelost. The Press Gazette schrijft dat de medewerkers voorlopig thuis moeten blijven omdat sommige systemen tijdelijk uit de lucht zijn gehaald. Het zou onder andere gaan om het wifi-systeem op de redactie. Volgens The Guardian kan iedereen goed thuiswerken door de ervaring die is opgedaan tijdens de coronapandemie.

Bekijk meer van

The Guardian Cyberaanval

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.