word studentlid

— dinsdag 19 december 2017, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Appleby klaagt BBC en Guardian aan vanwege Paradise Papers

Appleby klaagt BBC en Guardian aan vanwege Paradise Papers
The Paradise Papers onthullen de financiële schuilplaatsen van iconische merken en andere rijken - © ICIJ

Advocatenkantoor Appleby, een van de hoofdrolspelers in de Paradise Papers, klaagt de Britse krant The Guardian en de publieke omroep BBC aan. Ze krijgen een rechtszaak aan hun broek voor hun berichtgeving over gelekte geheime documenten waarin constructies voor belastingontduiking worden beschreven op belastingparadijzen. Appleby eist ook een schadevergoeding. Laatste wijziging: 19 december 2017, 09:24

Het advocatenkantoor, dat is gevestigd op Bermuda, wil dat documenten die aan de basis stonden van het Paradise Papers-onderzoek van de BBC en The Guardian openbaar worden gemaakt. Ze zijn onder het Britse recht een zogeheten ‘breach of confidence proceedings’ gestart. Appleby claimt dat de vertrouwelijke informatie is gestolen middels een cyberhack en dat de artikelen over de firma en diens cliënten geen algemeen belang dient. Ze eisen dan ook een permanent verbod om verder gebruik van de informatie te stoppen en ze eisen teruggave van álle exemplaren van de documenten.

Zowel de BBC als The Guardian zeggen zich “krachtig” te zullen verdedigen om de documenten te beschermen vanwege het “hoogste publieke belang”.  Een woordvoerder van The Guardian rept over de verstrekkende gevolgen van de aanklacht. Die zou Britse media er van kunnen weerhouden om diepgravende onderzoeksjournalistiek in het kader van het algemeen belang uit te oefenen. Volgens Gerard Ryl, directeur van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), is dit een potentieel gevaarlijk moment voor vrije meningsuiting in Groot-Brittannië.

Bij de Paradise Papers zijn er miljoenen documenten gelekt, waarvan zo’n 6,8 miljoen van Appleby. De firma is een van de grootste leveranciers van offshore juridische diensten ter wereld. De Duitse Süddeutsche Zeitung had de informatie in handen gekregen en speelde de gegevens door naar het ICIJ. Die deelde het vervolgens met 96 media-organisaties in 67 landen. Voor de BBC was het programma Panorama betrokken bij het wereldwijde onderzoek. Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan. Het Financieele Dagblad en Trouw hebben toegang tot de documenten.

Met die publicaties zijn multinationals als ook de Britse koningin en U2-zanger Bono in verlegenheid gebracht. De gevolgen van de publicaties zijn al te merken. Diverse overheden onderzoeken al belastingdeals van multinationals. En er klinken steeds meer oproepen om een einde te maken aan de belastingdeals.

Meer bij The BBC / The Guardian / ICIJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.