— vrijdag 17 november 2023, 15:00 | 0 reacties, praat mee

The Guardian verwijdert jarenoude ‘Letter to America’ van Osama bin Laden die opeens viraal ging op TikTok

Herdenking van de aanslagen op 9/11 in New York in 2020. - © Wang Ying Xinhua / eyevine

De Britse krant The Guardian heeft een brief van Osama bin Laden, getiteld 'Letter to America' van haar website verwijderd. In de brief zet Bin Laden zijn motivatie voor de aanslagen op 9/11 in New York en Washington uiteen. Na jaren van een slapend bestaan ging de brief opeens viraal op TikTok, met complottheorieën als gevolg.

Het onderwerp van de brief uit 2002 is de band tussen de Verenigde Staten en Israël en de onderdrukking van de Palestijnen. TikTok zegt inmiddels te zijn begonnen met het ‘agressief verwijderen’ van video’s en reacties die verwijzen naar de brief. In de afgelopen dagen stond het artikel op de site van The Guardian bovenaan de meest gelezen-lijstjes.

Op haar website schrijft The Guardian dat de brief ‘zonder verdere context’ verspreidt wordt op sociale media. ‘Daarom hebben wij besloten om het artikel te verwijderen en lezers die terecht komen op de orignele pagina door te verwijzen naar een andere pagina, waarin de brief in context wordt geplaatst’, luidt het summiere commentaar.

Het verwijderen van de brief door de krant zorgde echter weer voor een nieuwe golf aan diverse complottheorieën over de motivatie van The Guardian om de breif te verwijderen. De hashtag #lettertoamerica trok donderdag op TikTok ruim 10 miljoen weergaven. Daarop besloot TikTok zoekopdrachten naar de hashtag te blokkeren.

In de brief verdedigde Bin Laden de terroristiche aanslagen omdat de Amerikaanse bevolking ‘slaven’ waren geworden van Joden die ‘de media en economie beheersen’. In de video’s op TikTok werden veelal antisemitische leuzen gebruikt. Het Witte Huis in Washington zegt donderdag een korte verklaring dat er ‘nooit een rechtvaardiging is voor het verspreiden van de weerzinwekkende, kwaadaardige en antisemitische leugens die de leider van Al-Qaida publiceerde’. Volgens de gebruikers op TikTok sluit de uitleg van Bin Laden in de brief aan bij wat er momenteel gebeurt in de Gazastrook.

De VS houden Bin Laden verantwoordelijk voor de aanslagen op 9/11 in september 2001, waarbij in totaal 2.977 doden vielen. Na een jarenlange klopjacht werd Bin Laden in 2011 door Amerikaanse elitetroepen gedood in Pakistan, waar hij zich schuilhield.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.