— donderdag 15 juli 2021, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: journalist opgepakt na reportage over bomaanslag

Rangoon, 14 juli: ondanks de dreiging van geweld en arrestatie gaan burgers nog steeds de straat op om tegen de coup te demonstreren | AFP

In Myanmar hebben de autoriteiten een journalist opgepakt die op 30 juni net was vrijgelaten. Aung Mya Than deed op 10 juli voor dagblad Ayeyarwady Times verslag van een bomaanslag in Maubin, een stad in de regio Ayeyarwady. Hij werd dezelfde avond thuis opgepakt. Laatste wijziging: 7 april 2022, 08:44

Wat de aanklachten tegen Aung Mya Than precies zijn, is onbekend. Eerdere arrestaties in mei en juni betroffen aanklachten rond het verspreiden van nepnieuws, opstoken van onrust en haat en ‘ontrouw’ richting de regering en het leger.

Op dit moment worden in Myanmar tientallen journalisten door de junta vastgehouden. De militaire machtshebbers maken zich vooral druk over die term ‘Junta’ zou misplaatst zijn gezien hun nobele bedoelingen (beschermen van de Myanmarese democratie) en het feit dat de machtsovername geen staatsgreep zou zijn: zodra de rust is weergekeerd belooft het leger democratische verkiezingen.

Volgens tellingen van een regionale mensenrechtenorganisatie zijn sinds de machtsovername 911 doden gevallen, met duizenden arrestaties.

Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ worden de meeste journalisten niet thuis, maar bij invallen op redactiekantoren opgepakt. Tientallen journalisten zitten momenteel vast in afwachting van een rechtszaak.

Bekijk meer van

Myanmar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.