word studentlid

— woensdag 30 juni 2021, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: junta waarschuwt journalisten opnieuw: noem ons geen junta

Myanmar: junta waarschuwt journalisten opnieuw: noem ons geen junta
Familie van gearresteerde demonstranten wachten buiten Yangon-gevangenis op nieuws. De saluut met drie vingers is een teken van verzet, origineel afkomstig uit de Hunger Games-filmreeks | EPA

De militaire junta in Myanmar heeft via het ministerie van Informatie buitenlandse correspondenten in het land gewaarschuwd niet de term 'junta' te hanteren. "Er is duidelijk gecommuniceerd dat van een regering als gevolg van een staatsgreep geen sprake is", aldus de verklaring. Laatste wijziging: 30 juni 2021, 08:54

Gebruik van de term junta is “ongefundeerd nepnieuws”, stelt het militaire bewind. Correspondenten die “het land ondermijnen door nepnieuws naar een wereldwijd publiek te verspreiden” kunnen op juridische stappen rekenen.

De junta voert een bloedige strijd tegen de eigen bevolking nadat het begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy ongeldig verklaarde. Het leger stelt dat de verkiezingen van november frauduleus zijn verlopen. Volgens de Myanmarese verkiezingscommissie is er geen bewijs voor fraude. Het leger riep een noodtoestand uit en beloofde op termijn nieuwe verkiezingen.

Protesten tegen de staatsgreep worden met steeds meer geweld neergeslagen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners zijn er inmiddels 883 doden gevallen. Er zijn ruim tienduizend arrestaties verricht, waaronder veel journalisten.

“Sommige buitenlandse persbureaus zijn hierbij gewaarschuwd niet langer te spreken over een militaire raad, militaire junta of junta”, aldus de verklaring. Verder gebruik van deze termen zal tot juridische stappen leiden, waarschuwt het leger.

Bekijk meer van

Myanmar Junta

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.