PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 11 oktober 2021, 13:36 | 0 reacties, praat mee

Prix Bayeux houdt identiteit prijswinnende fotograaf geheim

De prijswinnende foto van demonstraties in Rangoon. Prix Bayeux houdt de identiteit van de prijswinnende fotograaf geheim.

De jury heeft de Bayeux Calvados-Normandy Award voor oorlogscorrespondenten toegekend aan een Myanmarese fotograaf, voor een foto van demonstranten tegen de machtsovername van de militaire junta. Opmerkelijk daarbij is dat de fotograaf onbekend blijft, uit vrees voor represailles door machthebbers in Myanmar. De foto verscheen in de New York Times. Laatste wijziging: 11 oktober 2021, 13:40

De junta voert een bloedige strijd tegen de eigen bevolking nadat het begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy ongeldig verklaarde. Het leger stelt dat de verkiezingen van november 2020 frauduleus zijn verlopen. Volgens de Myanmarese verkiezingscommissie was er geen bewijs voor fraude. Het leger riep een noodtoestand uit en belooft - op termijn - nieuwe verkiezingen.

Mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners stelt dat er bij demonstraties inmiddels al 1169 burgers zijn gedood, met duizenden arrestaties. Ook veel journalisten lopen gevaar; de keuze om de identiteit van de fotograaf te beschermen is daarmee geen overbodige luxe.

Bekijk meer van

Prix Bayeux Myanmar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.