basis naar compleet

— donderdag 22 februari 2018, 13:22 | 0 reacties, praat mee

Maurice van der Spek lanceert platform over Europese voedselindustrie

Maurice van der Spek. Foto: Jack Davies

Journalist Maurice van der Spek (28) is onlangs een Engelstalig platform begonnen over de voedselindustrie. Hij richt zich op een Europees publiek en wil er onder meer achter komen hoe het zit met ‘normale’ en biologische producten. Op mauricevanderspek.com deelt hij zijn zoektocht aangewakkerd door de vraag: wat is de impact van mijn voedselaankoop op het milieu en de mensen in de keten? Laatste wijziging: 28 februari 2018, 14:17

In zijn vriendenkring zijn er al jaren gesprekken gaande over hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Van der Spek: “Hoe komt het dat je voor 250 gram ‘normale’ champignons €0,80 betaalt en voor biologische meer dan het dubbele? Als ik in de supermarkt sta gaan er veel dingen door me heen. Ik ben bereid om die extra euro te betalen. Maar heeft het effect? Draag ik bij aan een betere wereld? Ik bleef dit soort vragen hebben. Elke week weer. Daar wilde ik wat mee doen.”

Hij heeft 60.000 euro aan donaties nodig om zijn ideeën te realiseren. Dat wil hij gaan doen met crowdfunding. Met het bedrag kan hij de kosten dekken van onder meer reizen, onderzoeken, een bedrijfsfilm en een website laten bouwen. In zijn netwerk heeft hij al 8850 euro opgehaald. Op 12 maart begint de crowdfundingcampagne op mauricevanderspek.com.

Van der Spek: “Ik begin als niet-wetende consument bij nul. Ik ben een journalist en ik stel natuurlijk vragen. Maar ik ben ook een consument met vragen.  Alle dingen waar ik onderzoek naar doe ga ik delen op het platform. Ik zie het als een reis, elke stap deel ik met mijn volgers. Ze kunnen reageren, vragen stellen en feedback geven. Zo wordt het een interactief geheel.”

“Ik hoop dat ik na een tijdje de rol als journalist kan vervangen voor gespreksleider. De volgende ‘journey’ ga ik laten bepalen door suggesties van volgers. Het is wel belangrijk om steeds weer terug te gaan naar de rode draad: draag ik met de producten die ik in de supermarkt koop bij aan het milieu en de mensen in de keten?”

Van der Spek is zijn site niet begonnen voor het geld. “Ik kan dit doen omdat ik parallel aan het platform een contentbureau run, The Content Crafters. Mocht ik er op termijn een salaris mee kunnen verdienen dan zou dat mooi zijn. Maar het is niet mijn hoogste doel.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.