— donderdag 7 mei 2015, 20:25 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank: NSA-praktijken illegaal

Het surveillanceprogrammma van de Amerikaanse inlichtingedienst NSA, waarmee onder andere op grote schaal telefoongegevens werden verzameld, is illegaal. Dat heeft het Amerikaanse Hof van Beroep geoordeeld. Een eerder vonnis, van een speciale federale rechtbank, oordeelde nog dat het surveillanceprogrammma grondwettelijk was.

De praktijk overschreed het door het Congres gestelde kader. De NSA baseerde zich op de Patriot Act, de wet die na de aanslagen van 2001 was ingesteld om terrorisme te bestrijden. Maar volgens de rechters is de omvang van de surveillancepraktijken van de NSA daar nooit mee bedoeld.

Ondanks dat het Hof de praktijken van de NSA illegaal heeft verklaard, oordeelt het niet dat de Amerikaanse geheime dienst ook moet stoppen met de massaverzameling. De Patriot Act verloop 1 juni. Het Amerikaanse congres discussieert over de mogelijkheden om de wet te vernieuwen, aan te passen of te laten verdwijnen. Meer bij Politico

Bekijk meer van

NSA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.