training eu starters

— maandag 29 augustus 2022, 14:22 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank gaat in gesprek met AD over straf na abusievelijk filmen van Marengo-proces

© ANP/ Evert Elzinga

De Rechtbank van Amsterdam gaat in gesprek met AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma. Aanleiding voor het gesprek is dat het AD niet meer welkom is om het Marengo-proces in de rechtbank te verslaan, nadat het medium per ongeluk enkele minuten van een zittingsdag live had uitgezonden. Laatste wijziging: 29 augustus 2022, 14:38

De in totaal zeventien verdachten, die onder andere terechtstaan voor moord en pogingen tot moord, mogen alleen geanonimiseerd in beeld gebracht worden. Rijpma gaf in een eerdere reactie aan dat ze de straf van de rechtbank zwaar vond.

“Het beperkt ons langere tijd in de verslaggeving van een strafzaak met grote maatschappelijke impact. Tegelijkertijd begrijp ik dat de rechtbank de veiligheid van de rechtsgang moet bewaken en dat als daar een fout in wordt gemaakt er een sanctie op volgt”, tekende het AD destijds op.

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren vond de sanctie zwaar. De voorzitter van het genootschap, Marcel Gelauff, liet de rechtbank per brief weten dat zij het besluit zou moeten heroverwegen. “De rechtspraak en de journalistiek zijn fundamenten van onze democratie en staan beide onder druk. Dat maakt dit ingrijpen extra gevoelig en extra kwetsbaar. Het Gerechtsbestuur legt hiermee nog meer druk op de journalistiek daar waar de journalistiek juist alle steun kan gebruiken en nodig heeft”

Het bezwaar heeft tot een gesprek met de rechtbank geleid, waarbij behalve Rijpma ook Gelauff en misdaadjournalist Paul Vugts aanwezig zullen zijn. Net als Folkert Jensma, die het gesprek namens de NVJ zal bijwonen. Het gesprek vindt op 14 september plaats.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.