— dinsdag 13 september 2022, 11:38 | 0 reacties, praat mee

Advocaat Nico Meijering wil dat AD weer Marengo-zaak mag verslaan vanuit de rechtszaal

Advocaat Nico Meijering komt aan bij de bunker, voorafgaand aan de de inhoudelijke behandeling van het meerdaagse proces Marengo. Zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi, staan terecht in de megamoordzaak. De bende wordt ervan verdacht meerdere liquidaties en pogingen daartoe te hebben gepleegd. - © Robin Utrecht / ANP

Als het aan advocaat Nico Meijering ligt, komt het AD zo snel mogelijk weer in de rechtszaal om verslag te doen van de Marengo-strafzaak. De krant werd na het abusievelijk live in beeld brengen van meerdere verdachten met naam en toenaam door de rechtbank in Amsterdam geweigerd. Het AD is nog tot het einde van dit jaar niet meer welkom. Laatste wijziging: 13 september 2022, 12:03

‘Ik vind dat deze zaak volledig openbaar moet zijn’, zei Meijering volgens Volkskrant-verslaggever Menno van Dongen die dinsdag bij de zitting aanwezig was. Meijering, die Mohammed R. verdedigt, wil dat de krant bij de pleidooien aanwezig is.

Rechtbank gaat in gesprek met AD
Of het AD dit jaar terugkomt in de rechtszaal is nog onduidelijk. Op 14 september gaat de Rechtbank van Amsterdam gaat in gesprek met AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma.

Rijpma gaf in een eerdere reactie in het AD aan dat ze de straf van de rechtbank zwaar vindt: “Het beperkt ons langere tijd in de verslaggeving van een strafzaak met grote maatschappelijke impact. Tegelijkertijd begrijp ik dat de rechtbank de veiligheid van de rechtsgang moet bewaken en dat als daar een fout in wordt gemaakt er een sanctie op volgt.”

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren vindt de sanctie zwaar. De voorzitter van het genootschap, Marcel Gelauff, liet de rechtbank per brief weten dat zij het besluit zou moeten heroverwegen. “De rechtspraak en de journalistiek zijn fundamenten van onze democratie en staan beide onder druk. Dat maakt dit ingrijpen extra gevoelig en extra kwetsbaar. Het Gerechtsbestuur legt hiermee nog meer druk op de journalistiek daar waar de journalistiek juist alle steun kan gebruiken en nodig heeft.”

Bij het gesprek zullen behalve Rijpma ook Gelauff en misdaadjournalist Paul Vugts aanwezig zijn. Net als Folkert Jensma, die het gesprek namens de NVJ zal bijwonen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.