Jodal

— woensdag 25 mei 2022, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Mannelijke presentatoren Afghanistan bedekken gezicht uit solidariteit naar vrouwelijke collega’s

Presentatoren van de Afghaanse nieuwszender Tolo News. - © ANP / EPA

Mannelijke televisiepresentatoren in Afghanistan zijn een mondkapje gaan dragen, uit protest tegen een Taliban-regel die vrouwen verplicht hun gezicht te bedekken op televisie. Die regel is sinds afgelopen zaterdag van kracht. Sindsdien bedekken ook de mannen hun gezicht. Op sociale media delen ze daarvan foto’s, vergezeld door de hashtag #FreeHerFace. Laatste wijziging: 25 mei 2022, 09:07

Dat schrijft de Volkskrant. De mannelijke presentatoren hebben aangegeven de gezichtsmaskers te blijven dragen totdat de Taliban de regel terugdraait. Afghaanse presentatrices verzetten zich tegen de nieuwe regel. Deze werd sowieso al niet meteen door alle media opgevolgd, maar de Taliban handhaaft de regel streng.

“Twee leden van de Taliban kwamen zondagochtend naar ons kantoor en zeiden dat het besluit over verplichte gezichtsbedekking voor vrouwelijke nieuwslezers moest worden uitgevoerd”, aldus 1TV-nieuwslezer Lema Specasli tegen de Britse krant The Guardian. “Tijdens de vergadering besloten we dat de mannelijke collega’s ook maskers moesten dragen.” Vrouwelijke presentatrices zijn sinds enige tijd ook verplicht op televisie lange jurken te dragen in plaats van haar eigen kleding.

Bekijk meer van

Taliban Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.