— dinsdag 17 augustus 2021, 08:06 | 0 reacties, praat mee

Fixers moeten snel weg uit Afghanistan, ‘anders is het te laat’

Vliegveld Kabul, maandag 16 augustus - © Shakib Rahmani | AFP

Terwijl de wereld toekijkt hoe wanhopige Afghaanse burgers zich vastklampen aan een opstijgend vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, om weg te komen uit het land dat door de Taliban is overlopen, zwelt de roep vanuit de journalistieke beroepsgroep aan om Afghaanse tolks, fixers en andere helpers met spoed in veiligheid te brengen. Laatste wijziging: 18 augustus 2021, 09:10

Gisteren deed oud Afghanistan-correspondent Natalie Righton van de Volkskrant een dringende oproep op Twitter, in de krant en in talkshow Op1 aan de regering om drie familieleden van haar tolk in Afghanistan te evacueren.

‘Met een groepje Nederlandse journalisten zet ik me in voor drie familieleden van Habib Z., mijn tolk in Afghanistan. Hij hielp mij en andere journalisten ons werk te doen. Zijn familie heeft ons altijd ontvangen en mede mogelijk gemaakt dat wij konden werken. Habib zelf is al weg; dit gaat om twee zussen en een broer. Ik vrees dat zij er aan gaan als de Taliban hen vinden of als buren hen verraden. Het gaat me enorm aan het hart’, zegt ze in de Volkskrant.

In Op 1 noemde ze het gisteren ‘onverteerbaar’ dat actie vanuit de Nederlandse overheid tot op heden uitblijft. Ze vertelde hoe ze midden in de nacht smeekbedes ontvangt van Afghanen met wie ze heeft gewerkt die haar berichtjes sturen: ‘Help me, help me, haal me weg.’ Righton doet een oproep tot medemenselijkheid. ‘Vanavond of morgen moeten die mensen daar weg. Anders is het te laat.’

De Tweede Kamer komt vandaag terug van reces voor een ingelast debat over de situatie in Afghanistan. NU.nl meldt dat er inmiddels een meerderheid in de Tweede Kamer is die wil dat het kabinet alle Afghanen die Nederland ondersteund hebben, ophaalt uit Afghanistan. En dus niet alleen tolken. D66 en CDA hebben daar een motie voor opgesteld, die kan rekenen op brede steun, volgens de nieuwssite.

Gisteren bleek uit een snelle inventarisatie van Free Press Unlimited (FPU), samen met de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren dat tien Afghaanse mediawerkers die samenwerkten met journalisten van Nederlandse media acuut gevaar lopen. Mogelijk komen daar de komende dagen nog een paar mensen bij.

Ook over de grens worden grote zorgen geuit over het lot van Afghanen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor internationale media. De hoofredacteuren van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post publiceerden gisteravond een gezamenlijke open brief, gericht aan president Biden, waarin ze de Amerikaanse overheid dringend en met spoed verzoeken de Afghanen die zo belangrijk zijn geweest voor hun nieuwsvoorziening, in veiligheid te brengen.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.