data als kans

— zondag 22 mei 2022, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Afghaanse presentatrices verzetten zich tegen kledingvoorschriften van de Taliban

Behishta Arghand, presentatrice van Tolo News. Arghand vluchtte uit Afghanistan toen de Taliban de machtsovernamen voltooide.

Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken, ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen. Laatste wijziging: 22 mei 2022, 08:56

Het zogenoemde ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde had Afghaanse tv-zenders opgeroepen om het kledingvoorschrift vanaf zaterdag te handhaven. Voorheen hoefden vrouwelijke journalisten op televisie alleen een hoofddoek te dragen.

De zenders TOLOnews, Shamshad TV en 1TV zonden echter alle drie liveprogramma’s uit waarbij de gezichten van de vrouwelijke presentatrices niet bedekt waren. “Onze vrouwelijke collega’s zijn bezorgd dat als ze nu hun gezicht bedekken, de volgende stap zal zijn dat hun verteld wordt dat ze moeten stoppen met werken”, verklaarde Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, tegenover het Franse persbureau AFP.

Een woordvoerder van het ministerie waarschuwde zaterdag dat de vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze zich niet aan het bevel gaan houden. Bovendien lopen ook mannen risico om hun baan kwijt te raken als hun vrouw of dochters zich verzetten tegen het kledingvoorschrift.

Vrouwen moeten in het openbaar een boerka dragen
Begin deze maand werden Afghaanse vrouwen in een decreet bevolen om in het openbaar een boerka te dragen, net als tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001. Tijdens dat regime mochten vrouwen ook niet werken of naar school.

Na de machtsovername in augustus zei de moslimextremistische organisatie van plan te zijn om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. De afgelopen maanden werd echter onder meer een verbod op onderwijs voor meisjes afgekondigd. Ook mogen Afghaanse vrouwen sinds november niet meer in tv-series meespelen en sinds maart alleen nog in een vliegtuig stappen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid. Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen weer ingevoerd.

Bekijk meer van

Taliban Afghanistan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.