training eu starters

— maandag 27 maart 2017, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Londen: een tandje minder media-aandacht?

Dagen stonden de media op hun kop, inclusief tv-stations als BBC en CNN, omdat één gek een aanslag heeft gepleegd. Ja, er waren helaas vijf doden (waaronder de dader zelf) te betreuren en zo’n veertig gewonden. Maar om hiervan zo’n overdreven mediahype van te maken is voor mij als mediaman moeilijk te begrijpen. Laatste wijziging: 27 maart 2017, 12:00

Dagelijks sterven er in het verkeer in Londen meer mensen. Wordt in onze reguliere pers afgedaan met hooguit een kolommetje of twee.

Maar nu de wereldwijde media inclusief de voorpagina met hele binnenpagina’s uitgemeten. Met koppen in koeienletters (AD):  ‘Londen in hart geraakt.’ En uitspraken van de Engelse premier Theresa May om tranen met tuiten bij te laten: ‘Onze politieagenten renden met gevaar voor eigen leven, het gevaar tegemoet.’ Dan weer binnen koppen als: ‘Lichamen vlogen als poppen door de lucht.’ En: ‘Het zag er vreselijk uit. Eentje vloog over de reling van het water. Leeft ze nog?’

Waar ging dit hele spectaculaire mediatheater nu eigenlijk om? Een in Engeland geboren man van 52 jaar, met - na zijn conversie naar de islam - een Arabische achternaam, schiet eerst met een pistool op enkele agenten ergens in Londen. Later bleek dit een luchtdrukpistool te zijn!  Met van die hele kleine loden kogeltjes, waarvan je hooguit een speldenprik kon krijgen.

Vandaar dat ik een glimlach in deze niet kon onderdrukken toen ik hoorde hoe die Engelse ‘terrorist’ met zijn ‘klappertjespistool’ op die agenten schoot. Was het daar maar bij gebleven, dan had de man zelf na zijn arrestatie nog geleefd. En was natuurlijk veel menselijk drama voorkomen.

Maar na zijn eerste zogenaamde ‘schietpartij’, gewapend nota bene met een mes die hij zeker niet van de slager had gekregen, maar van zijn terroristische organisatie. Die hem vervolgens een personenwagentje liet stelen of van een bekende ‘lenen’ (waarom dan in dit geval niet zo’n zware vrachtwagen zoals op de kerstmarkt in Berlijn gebeurde). Vervolgens reeds hij bosjes mensen om ver bij de Westminster-brug, vlak bij Big Ben en het Engelse parlement. Met de eerder genoemde aantallen slachtoffers.

Dit hele incident deed mij direct sterk terugdenken aan het drama op Koninginnedag op 30 april 2009 toen ook weer zo’n verwarde man (geboren Nederlander in dit geval) met zijn personenwagen als een waanzinnige voor de ogen van het Koninklijk Huis de feestvierende menigte in reed. En daarna te pletter tegen het monument ‘De Naald’ in Apeldoorn. Hij veroorzaakte toen acht dodelijke slachtoffers. De man bleek door het lint te zijn gegaan vanwege grote schulden en met boven hem de dreiging zijn huis te worden uitgezet. Geen terroristische beweging heeft deze wanhoopsdaad ooit geclaimd. Terecht!

Nu terug naar Londen. AD: ‘Precies een jaar na de twee grote aanslagen in Brussel, was de Britse hoofdstad eergisteren het toneel van een bloedige aanslag.’ En vervolgens zie je een foto met zwaarbewapende agenten die om de doodgeschoten dader hangen. De verdachte had trouwens net daarvoor met zijn mes een agent verwond.

Maar het hele plaatje getuigt wederom van een gigantische niet gedisciplineerde overkill. Niet dat ik betwist dat de man niet doodgeschoten had mogen worden, maar wel dat zij hem makkelijk hadden kunnen uitschakelen om hem later te kunnen verhoren.

Wat blijkt nu uiteindelijk in de ‘aftermatch’. De dader bleek in geen velden of wegen te staan op de lijst van de Britse geheime dienst van zo’n 3.000 potentiële terroristen. En zeker helemaal niet op de top 500 van hen, laat staan op de absolute top 50 van hen die dagelijks in de gaten worden gehouden door MI-5 of MI-6. Hierbij werd nog uit het Londen het commentaar gegeven dat het hier ging om ‘een sneue loser’, met een grote persoonlijkheidsstoornis.’

Voor de vorm van het ‘terroristenonderzoek’ zijn nu een aantal van zijn familieleden opgepakt, waaronder zijn vrouw. Al met al zal het een wassen neus blijken te zijn.

Zo lopen er hier ook in Nederland nogal wat gekken rond waarvoor geen plaats meer is in onze vroegere geestelijke instellingen. Wat dat betreft dus wel een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als zo’n bommetje in hun bovenkamer barst, dan kunnen wij met zijn allen vroeger of later een dergelijke aanslag zeker verwachten. Zowel nationaal als internationaal, is hier niets tegen te doen. Zo beamen haast alle veiligheidsexperts.

Wel in deze een veel grotere terughoudendheid in het wereldwijde haast ‘geile’ nieuws brengen. Met smakelijk verzonnen koeienletters van koppen. Zoals van: ‘Hoe maak ik van een weliswaar ‘schadelijke mug’ toch nog een olifant.

Bekijk meer van

Londen IS CNN BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.